Angajarea mea la o firma media este facuta doar in baza unui contract de cesiune drepturi intelectuale. Nu am niciun alt fel de angajament/contract/carte munca!
Cf contract cesiune, nu pot intrerupe angajamentul mai devreme de doi ani.
Intrebare: - daca din motive obiective, forta majora( plecare din tara,etc) "demisionez" / parasesc firma respectiva, ce valoare mai are contractul, ce raspunderi imi revin? Ce masuri poate lua firma impotriva mea?
Intreb strict pentru o situatie de demisie, parasire a locului de munca, nu de drepturile lor asupra unor eventuale lucrari, publicatii, etc! Multumesc
Daca colaborarea dv se rezuma doar la contractul de cesiune drepturi de autor, atunci nu sunteti angajata lor si, deci, nu aveti cum sa va dati demisia. Sunteti un simplu colaborator care efectueaza anumite lucrari, de care ei se folosesc. Am mari indoieli cu privire la legalitatea articolului ce metioneaza 2 ani de angajament. Raspunderile sunt cele prevazute de contract, cu conditia sa nu incalce legea 8/1996 si drepturile dumneavoastra. Intrucat nu aveti CIM, nu se pot aplica prevederile Codului Muncii. Aici se pot pronunta cei specialisti in Codul Civil, poate, nu stiu. Eu ma limitez la drepturil de autor. Mult succes!
Art. 47 alin. (3) din Legea 8/1996 prevede ca: Desfiinţarea contractului de cesiune, menţionată la alin. (1), nu poate fi solicitată înainte de expirarea a doi ani de la data cesionării dreptului patrimonial asupra unei opere. În cazul operelor cedate pentru publicaţiile cotidiene, acest termen va fi de trei luni, iar în cazul publicaţiilor periodice, de un an.
Prin urmare, in functie de operele pe care le-ati cedat, puteti cere desfiintarea contractului de cesiune sau incheierea unui act aditional de incetare prin acordul ambelor parti a contractului.
@mimi.manea
Intr-adevar, asa cum spuneti, incetarea contractului de cesiune nu poate fi intrerupt inainte de 2 ani, dar asta nu-l leaga cu nimic pe Cedent de Cesionar. Cedentul se poate angaja oricand altundeva. Contractul de cesiune ar trebui sa se aplice doar la operele "savarsite" inainte de plecarea Cedentului, nu si cele viitoare. Articolul 41 al legii 8/1996, alin (2), prevede ca cesiunea drepturilor patrimoniale privind totalitatea operelor viitoare ale autorului, nominalizate sau nenominalizate, este lovita de nulitate absoluta.
Foarte important!!! Acelasi articol citat de dumneavoastra, mentioneaza ca durata de 2 ani se aplica pentru operele literare. In cazul operelor cedate pentru publicatii cotidiene, termenul este de 3 luni, iar in cazul periodicelor, de maxim 1 an. Din nefericire, angajatorul incearca sa submineze liberatatea individuala, interpretand legea dupa bunul plac!
@talk4u
Este corect !
Dar aici vorbim de autor si utilizator.
Nu vorbim de angajat si angajator.
Autorul poate fi angajat oricand, inclusiv in timpul celor 2 ani, oriunde altundeva.
Se obliga ca pe prioada de 2 ani sa prezinte niste opere utilizatorului, nicidecum sa fie prezent in fiecare zi la sediul utilizatorului.
Nu sunt aceleasi raporturi juridice ca intre angajat si angajator, reglementate de Codul muncii, sunt raporturi juridice reglementate de Legea nr.8/1996 completate de Codul civil.
Autorul nu poate fi obligat in niciun fel sa prezinte "niste" opere pe o perioada de 2 ani. Perioada se refera la operele deja realizate, care sunt sub contract minim 2 ani, dupa care se poate cere rezilierea contractului de cesiune, daca opera nu este folosita corespunzator. Legea nu permite achizitionarea in avans a tuturor operelor unui autor pe o perioada data.
Alte discuții în legătură
Drepturi de autor
artem
As dori sa aflu daca un contract de cedare a drepturilor EXCLUSIVE de autor, incheiat intre angajator si angajat poate avea ca obiect si articolele/operele ... (vezi toată discuția)