avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 894 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... pensie anticipata partiala+drept de munca?
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

pensie anticipata partiala+drept de munca?

Buna ziua.Va rog lamuriti-ma.Sunt pensionata anticipat partial dupa 37 ani de munca cu o pensie de 644 ron!!!!! bataie de joc.Asta a fost politica firmei unde am lucrat privitor la restructurari.Am gasit sa mai lucrez (ca mor de foame ) .Cu contract civil de prestari servicii imi spun noii angajatori ca pot lucra ca nu-mi afecteaza pensia ca la acest contract nu se plateste cas.E adevarat? Nu ma trezesc cu pensia taiata? Mi-e tare frica ,nu stiu ce sa fac ca efectiv nu ma pot intretine.Trebuie sa fac ceva, nici menaj sa faci nu mai gasesti in romania noastra.Astept raspuns. Multumesc mult.
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 13:58, 22 Martie 2010
Da este în regulă!
Convenţiile civile de prestări servicii sunt înţelegeri scrise între părţi, perosane fizice şi persoane juridice, bazate pe prevederile Codului civil, care permit celor dintâi să presteze servicii remunerate, pentru care se reţine doar impozitul.

O zi bună să aveţi!
Angajatorul dvs trebuie sa depuna Declaratia 205 la Administratia Fiscala, deoarece din aceasta rezulta ca venitul lunar in urma Conventiei civile de prestari servicii se supune doar impozitului de 16%, nu si contributiei CAS.
............................................................................................
ART. 92/Lg 19/2000 - Legea pensiei
(1) Plata pensiei se suspendă începând cu luna următoare celei în care:
b) beneficiarul unei pensii anticipate sau al unei pensii anticipate parţiale se regăseşte în una dintre situaţiile prevăzute la art. 5 alin. (1) pct. I şi II,
-------dvs , in baza conventiei, nu va regasiti la art. 5 alin. (1) pct. I şi II, din Lg 19.----si puteti cumula pensia cu alte venituri

Pentru un raspuns pertinent si legal va puteti adresa si Casei de pensii de care apartineti cu domiciliul, spre linistea dvs
1. Potrivit dispozitiilor art.92 alin.(1) lit.b) din Legea nr.19/2000 privind sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale, cu modificarile si completarile ulterioare, plata pensiei se suspenda incepand cu luna urmatoare celei in care beneficiarul unei pensii anticipate sau al unei pensii anticipate partiale se regaseste in una dintre situatiile prevazute la art.5 alin.(1) pct.I si II din lege, respectiv, desfasoara activitati pe baza de contract individual de munca, este functionar public, este numita in cadrul autoritatii executive, legislative ori judecatoresti, pe durata mandatului, sau este membru cooperator intr-o organizatie a cooperatiei mestesugaresti.
2. In concluzie, puteti cumula nelimitat pensia anticipata partiala cu orice alte venituri realizate, in afara celor obtinute in una din situatiile anterior mentionate.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie anticipata partiala si conventie civila cristiana27 cristiana27 sant in pensie anticipata partial, pot avea venit din conventii civile(administrator bloc) va multumesc! (vezi toată discuția)
Pensionare anticipata partiala si dreptul de a munci in continuare alidam alidam Buna seara ! Sunt pensionata anticipat partial si,as dori sa lucrez ...din ce am inteles eu de pe forum acest lucru este posibil doar cu conventie ... (vezi toată discuția)
Pot lucra cu cim daca beneficiez de pensie anticipata partiala? ContSters146176 ContSters146176 sant esita la pensie anticipata partiala pot sa lucrez cu contract? imi afecteaza pensia? (vezi toată discuția)