Am contractat un aparatament in apr. 2008,la suma de 1200 eur+tva mp/specificat in contract,ap.se apropie de finalizare ,,urmeaza tranzactia efectiva la notar in cateva luni,,mai am rest de plata ,,dar firma refuza cu orice pret sa aplice cota de tva de 5% ,pe motiv ca am cump. inainte,,adica am semnat contractul inainte de ordonanta,,
Exista vreo sansa sa am castig de cauza?
ce am de facut,,trebuie sa ai actionez in instanta?
Doresc sa cunosc un avocat care din cluj care poate sa imi analizeze contractul si sa ma reprezinte daca e nevoie..
Plus ca nu reusesc sa platesc la timp ap.,in functie de ratele stabilite in contract,si ma ameninta ca vinde ap.cu pretul pietei de acum,,adica vreo 45000 eur,exact cat am achitat eu pana acum la ap.,si restul sumei pana la 72000 cat e pretul integral cu tva de 19% mi-l imputa mie din banii achitati..se poate asa ceva fara un proces?
nu am primit nici o notificare acasa pe respectiva clauza,doar am fost instiintat telefonic?
VA ROG SA MA SFATUITI CE AM DE FACUT?
in momentul transferului dreptului de proprietate asupra apartamentului, constructorul este obligat sa va elibereze o factura de regularizare a tva, conform art. 140, alin 4 cod fiscal. În cazul schimbării cotei se va proceda la regularizare pentru a se aplica cotele în vigoare la data livrării de bunuri sau prestării de servicii, pentru cazurile prevăzute la art. 134^2 alin. (2)
din cate am inteles eu din prezentarea dvs., pana acum ati achitat aproximativ 37.815 euro + tva 19% 7.185 euro, adica 45.000 euro.
costul integral al apartamentului este undeva la 60.504 euro + tva 19% 11.496 euro, adica 72.000 euro
dvs trebuie sa mai platiti constructorului 22.689 euro (60.504-37.815) + tva 5% 1.135 euro, adica 23.824 euro
constructorul trebuie sa va returneze diferenta de tva aplicata avansului, 7.185 - 1.891 = 5.294 euro
asadar mai aveti un total de plata final = 23.824 - 5.294 = 18.530 euro
verificare: avans 45.000 euro + final 18.530 euro = 63.530 euro, adica 60.504 euro + tva 5% ;)
va multumesc,,aveti perfecta dreptate,,asa am calculat si eu,,dar fiindca refuza eu nu pot decat sa achit integral ap. si apoi sa cer returnarea tva prin instanta,,,sau in contract fiindca am precizat sa se faca transferul de proprietate la maxim un an de la data semnarii receptiei ap. in rosu,si cum acea receptie a fost in dec. 2008,,a trecut un an si 4 luni,,pot cere rezilierea contractului?
si returnarea banilor inapoi?
contractul e facut 90% in favoarea lui..eu am doar aceasta clauza inclusa in contract la cererea mea,,fara sa fie informat seful mare care acum vrea sa ma execute,,contractul a fost facut de un angajat la vremea respectiva..
cat despte partea cu tva, adresati-va organelor fiscale teritoriale, pentru ca prcatic constructorul incalca legea facturandu-va cu tva 19%, din moment ce cota in vigoare la data transferului de proprietate este 5%.
el vrea sa va pacaleasca, facturandu-va acum cu 19%, iar apoi sa emita o factura de regularizare, iar 14% sa-i bage in buzunar.
nu va lasati, taxa pe valoare adaugata este un impozit indirect, stabilit de stat, constructorul doar incaseaza de la dvs si o vireaza mai departe la bugetul statului.
Problema cu tva 5%
xpcalin
Am cumparat un apartament in 10.11.2008, am platit aproape integral suma ( mai am de platit 500 euro pana in 15-01-2009), am semnat un antecontract pt ca ... (vezi toată discuția)