Buna ziua. In contractul individual de munca pe care mi-l propune angajatorul exista urmatorul paragarf: "la salariul de baza se adauga un spor de fidelitate cu caracter permananet " , sporul fiind reprezentat de o suma fixa in lei. La obligatile angajatului se specifica urmatoarele "Daca salariatul doreste sa paraseasca societatatea el se obliga sa anunte cu cel putin 6 luni (180 de zile) conducerea societatii cu privire la intentiile sale. In caz contrar salariatul se obliga sa restituie intreg sporul de fidelitate (actualizat cu rata inflatiei si dobanda de referinta a BNR :O), de care a beneficiat pe durata angajarii." In conditiile in care in codul muncii este prevazuta in cazul demisiei o perioada de preaviz de 15 zile pentru functii de executie si 30 de zile pentru functii de conducere este legala o astfel de clauza? Cum ar putea fi atacat un astfel de contract?
Multumesc pentru raspuns. Totusi puteti fi putin mai explicit?. Singura definitie pe care am gasit-o pentru clauza leonina este urmatoarea "Clauza din contractul de societate (constitutiv al unei societati comerciale) prin care unul dintre asociati isi stipuleaza totalitatea castigurilor sau prin care se stabileste ca unul sau mai multi asociati sa fie absolviti de pierderi." . Acest pricipiu se aplica si pentru contractele individuale de munca semnate intre societate si angajati? Este ilegala impunerea de catre angajator a unui preaviz de 180 de zile pentru demisie? Mentionez ca in cazul concedierii singura obligatie a angajatorului mentionata in contract este aceea de a anunta salariatul cu 20 de zile inainte.
Este clauza abuziva.
art.79 codul muncii
(4) Termenul de preaviz este cel convenit de părţi în contractul individual de muncă sau, după caz, cel prevăzut în contractele colective de muncă aplicabile şi nu poate fi mai mare de 15 zile calendaristice pentru salariaţii cu funcţii de execuţie, respectiv de 30 de zile calendaristice pentru salariaţii care ocupă funcţii de conducere.
Contractele de munca nu pot prevedea clauze contrare legii.
Or, aceasta clauza ca preavizul sa fie de 180 zile este TOTAL importiva Codului muncii.
Preavizul este de 15 zile ptr functii executie si 30 zile functii de conducere.
Buna ziua
Am si eu oarecum o problema asemanatoare. Angajatorul mi-a trecut la angajare, in contract, un preaviz de 180 zile in caz de demisie. Mentionez ca nu am alte clauze aditionale si nimic altceva semnat care sa ma oblige sa stau acele 180 zile + ca nu am fost la nici un curs de formare de vreun fel trimis de catre angajator.
Eu mi-am depus demisia, singura problema este ca angajatorul imi cere sa termin un proiect aflat in derulare in momentul depunerii demisiei, dupa care "promite" ca nu mai are nici o pretentie. As dori sa stiu care este termenul legal de preaviz pe care trebuie sa il respect (in contractul de munca am trecuta functia de "inginer") si daca mi se poate intampla ceva (ex: citatie la tribunal) daca nu respect acel preaviz (si implicit nu voi termina proiectul).
As mai vrea sa stiu, in conditiile in care raman sa termin proiectul respectiv, daca am voie din punct de vedere legal sa semnez acel proiect in numele unei alte firme decat cea la care sunt angajat (angajatorul actual imi solicita acest lucru); si daca, un eventual contract de colaborare intre mine personal si firma respectiva m-ar "acoperi" din punct de vedere legal (aceasta solutie fiindu-mi oferita tot de catre angajatorul actual).
Pentru o mai buna imagine, mentionez si ca in acest moment sunt declarat in somaj tehnic la firma unde lucrez.
Multumesc anticipat.
Numar zile preaviz
MGabriel
Daca in contractul individual de munca este prevazut un preaviz de 15 zile,poate angajatorul sa il tina pe angajat 30 zile in preaviz,pe motivul ca acesta ... (vezi toată discuția)
Informatii preaviz
iuvri
Buna ziua!
In cazul in care am fost incadrat in postul de director calitate si in contractul individual de munca pentru demisie este prevazuta aceasta ... (vezi toată discuția)