avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1058 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... demisie cu preaviz 6 luni
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

demisie cu preaviz 6 luni

Buna ziua
Angajatorul mi-a trecut la angajare, in contract, un preaviz de 180 zile in caz de demisie. Mentionez ca nu am alte clauze aditionale si nimic altceva semnat care sa ma oblige sa stau acele 180 zile + ca nu am fost la nici un curs de formare de vreun fel trimis de catre angajator.
Eu mi-am depus demisia, singura problema este ca angajatorul imi cere sa termin un proiect aflat in derulare in momentul depunerii demisiei, dupa care "promite" ca nu mai are nici o pretentie. As dori sa stiu care este termenul legal de preaviz pe care trebuie sa il respect (in contractul de munca am trecuta functia de "inginer") si daca mi se poate intampla ceva (ex: citatie la tribunal) daca nu respect acel preaviz (si implicit nu voi termina proiectul).
As mai vrea sa stiu, in conditiile in care raman sa termin proiectul respectiv, daca am voie din punct de vedere legal sa semnez acel proiect in numele unei alte firme decat cea la care sunt angajat (angajatorul actual imi solicita acest lucru); si daca, un eventual contract de colaborare intre mine personal si firma respectiva m-ar "acoperi" din punct de vedere legal (aceasta solutie fiindu-mi oferita tot de catre angajatorul actual).
Pentru o mai buna imagine, mentionez si ca in acest moment sunt declarat in somaj tehnic la firma unde lucrez.
Multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: Marcel Mihalache , Avocat 13:38, 1 Aprilie 2010
In primul rand, termenul de preaviz excede celui prevazut de Codul muncii:
Art 79 (4) :Termenul de preaviz este cel convenit de parti in contractul individual de munca sau, dupa caz, cel prevazut in contractele colective de munca aplicabile si nu poate fi mai mare de 15 zile calendaristice pentru salariatii cu functii de executie, respectiv de 30 de zile calendaristice pentru salariatii care ocupa functii de conducere.
In al doilea rand, intre o societate si o persoana fizica nu mai sunt acceptate decat contracte individuale de munca, nu si conventii civile (sau contract de colaborare.
daca ati fost de acord cu acel preaviz enorm de mare cand v-ati angajat, acum trebuie sa il respectati ... in caz contrar angajatorul, in cazul in care constata ca a avut de pierdut din faptul ca nu v-ati mai prezentat va poate actiona in judecata pt asi recupera pagubele:((

nu este obligatoriu sa fiti in somaj tehnic pt a putea colabora si cu alte firme. puteti incheia un contract de munca pe 1-2 ore/zi cu durata determinata pt acel proiect ... angajatorul dvs are posibilitatea sa incheie un contract de colaborare cu cealalta firma sau dvs
Nu sunteti obligat sa respectati acel termen de preaviz, chiar daca este mentionat in CIM.
Orice clauza din contract care este in afara legii, este nula de drept.( vezi art. Art 79 (4) ).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Angajatorul imi impune un preaviz de 180 de zile in cazul demisiei.este legal? mihnea_dan mihnea_dan Buna ziua. In contractul individual de munca pe care mi-l propune angajatorul exista urmatorul paragarf: "la salariul de baza se adauga un spor de fidelitate ... (vezi toată discuția)
Demisie sub somaj tehnic raulmotica raulmotica Buna ziua As dori o informatie privind demisia sub somajul tehnic. Firma la care lucrez eu este in somaj tehnic. In conditiile in care, eu ca angajat fiind ... (vezi toată discuția)
Preavizul, zile lucratoare sau calendaristice? nicoletapitar nicoletapitar In urma cu doua saptamani mi-am dat demisia. Preavizul meu trebuie sa inceteze dupa 15 zile lucratoare sau calendaristice? Dupa cum vad eu art.79 sunt ... (vezi toată discuția)