avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 225 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... calcularea punctului de pensie
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

calcularea punctului de pensie

1.calcularea punctului de pensie anual: am lucrat pana la 01.04.2008, deci trei luni cu castiguri, punctajul anual se face : media a punctajului lunar impartit la lunile lucrate ? sau automat la 12 luni , an calendaristic?
2.adeverintele cu alte castiguri ( acord global lunar, alte sporuri conform CCM , paste,craciun. etc.) in care se mentioneaza ca s-a retinut si virat CAS si CASS conform legislatiei in vigoare , sant considerate baza de calcul pentru pensie ?
multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: ioana bertescu , utilizator 16:01, 22 Martie 2010
ART. 78/Legea 19/2000
(1) Punctajul anual al asiguratului se determină prin împărţirea la 12 a punctajului rezultat în anul respectiv din însumarea numărului de puncte realizat în fiecare lună. Numărul de puncte realizat în fiecare lună se calculează prin raportarea salariului brut lunar individual, inclusiv sporurile şi adaosurile, sau, după caz, a venitului lunar asigurat, care a constituit baza de calcul a contribuţiei individuale de asigurări sociale, la salariul mediu brut lunar din luna respectivă, comunicat de Institutul Naţional de Statistică şi Studii Economice.
1. Pentru anul 2008 punctajul insumat pe cele 3 luni lucrate se imparte la 3.
2. Daca respectivele sporuri si adaosuri sunt pentru perioada de dupa 01.04.2001 se iau in calcul la punctul de pensie daca pentru acestea s-a retinut si virat CAS, conform declaratiilor lunare intocmite de angajator.
3. Daca respectivele sporuri si adaosuri se refera la perioad dedinainte de01.04.2001, atunci se respecta pct. VI al anexei O.U.G. nr. 4/2005 privind recalcularea pensiilor din sistemul public, provenite din fostul sistem al asigurarilor sociale de stat:

"Nu sunt luate in calcul la stabilirea punctajului mediu anual, intrucat nu au facut parte din baza de calcul a pensiilor, conform legislatiei anterioare datei de 1 aprilie 2001:
-formele de retribuire in acord sau cu bucata, in regie ori dupa timp, pe baza de tarife sau cote procentuale;
-participarea la beneficii a oamenilor muncii din unitatile economice;
-premiile anuale si premiile acordate in cursul anului pentru realizari deosebite;
-recompensele cu caracter limitat, acordate personalului din unele sectoare de activitate;
-diurnele de deplasare si de delegare, indemnizatiile de delegare, detasare si transfer;
-drepturile de autor;
-drepturile platite potrivit dispozitiilor legale, in cazul desfacerii contractului de munca;
-al 13-lea salariu;
-alte sporuri care nu au avut caracter permanent."
1. Potrivit dispoziţiilor art. 78, din Legea nr. 19/2000, privind sistemul public de pensii şi alte drepturi de asigurări sociale:
" (1) Punctajul anual al asiguratului se determina prin impartirea la 12 a punctajului rezultat in anul respectiv din insumarea numarului de puncte realizat in fiecare luna. Numarul de puncte realizat in fiecare luna se calculeaza prin raportarea salariului brut lunar individual, inclusiv sporurile si adaosurile, sau, dupa caz, a venitului lunar asigurat, care a constituit baza de calcul a contributiei individuale de asigurari sociale, la salariul mediu brut lunar din luna respectiva, comunicat de Institutul National de Statistica si Studii Economice."
Fiind vorba de punctajul anual, împărţirea se face la 12!

2. Privitor la adeverinţele ce atestă sume ce nu sunt consemnate în carnetul de muncă, respectiv acord global, sporuri prevăzute în CCM, prime ocazionale, indiferent de menţiunile cu privire la plata CAS, acestea nu vor fi avute în vedere la stabilirea punctajului mediu anual, deşi se încalcă principiul consacrat de art. 2, lit. e), din Legea nr. 19/2000.

Sfatul meu este, ca după ce veţi obţine decizia de pensionare, să o contestaţi la instanţa competentă, în termen de 45 de zile de la comunicare, solicitând revizuirea deciziei, prin valorificarea sumelor consemnate în adeverinţe.

În practică, instanţele, cu mici excepţii, au admis cererile prin care se solicita valorificarea acordului, orelor suplimentare, primelor.

De altfel, recent a fost respins recursul în interesul legii, promovat cu privire la sporuri şi acord global, iar de la publicarea Deciziei ÎCCJ, în M.Of., dispoziţiile acesteia vor fi obligatorii pentru instanţe, ceea ce înseamnă că veţi obţine prin hotărâre judecătorească, obilgarea casei teritoriale de pensii la valorificarea sumelor consemnate în adeverinţe.

O zi bună vă doresc!



multumesc mult. o zi buna va doresc

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contributie cas - punct de pensie? grandanat grandanat Punctele de pensie se caluleaza pe baza contributiei exclusiv a angajatului de 10.5% sau a contributiei totale de 31.3%(10.5% angajat + 20.8 angajator) ? (vezi toată discuția)
Pensionare Vlad2013 Vlad2013 Buna seara, As dori sa va intreb : Ce procent din veniturile unui salariat,la stat va avea pensia,la limita de varsta? Ce venituri salariale intra in ... (vezi toată discuția)
Lucru in acord global PD PD Buna seara! Am lucrat in cercetare proiectare si eram platita in acord global+ore suplimentare, dar pentru dosarul de pensie nu se da adeverinta pentru ... (vezi toată discuția)