avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 240 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... LUCRU IN ACORD GLOBAL
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

LUCRU IN ACORD GLOBAL

Buna seara!

Am lucrat in cercetare proiectare si eram platita in acord global+ore suplimentare, dar pentru dosarul de pensie nu se da adeverinta pentru salariul brut, in cartea de munca avem numai salarul de incadrare. Este normal sa nu primim pensie si pentru orele suplimentare si suma din acord.

Multumesc!
Cel mai recent răspuns: Gabriela Pintea , Consilier juridic 01:51, 6 Martie 2010
Legea 19 Art. 78. - (1) Punctajul anual al asiguratului se determină prin împărţirea la 12 a punctajului rezultat în anul respectiv din însumarea numărului de puncte realizat în fiecare lună. Numărul de puncte realizat în fiecare lună se calculează prin raportarea salariului brut lunar individual, inclusiv sporurile şi adaosurile, sau, după caz, a venitului lunar asigurat, care a constituit baza de calcul a contribuţiei individuale de asigurări sociale, la salariul mediu brut lunar din luna respectivă, comunicat de Institutul Naţional de Statistică şi Studii Economice.

Chiar daca nu vi se elibereaza adeverinta cu salariul brut realizat lunar (inclusiv ore suplimentare si alte adaosuri - care da, se iau in calcul la stabilirea pensiei), aceste sume au fost raportate lunar la CJPAS (Casa de Pensii) de catre angajator ("declaraţia privind evidenţa nominală a asiguraţilor şi a obligaţiilor de plată către bugetul asigurărilor sociale de stat"). Cu alte cuvinte, Casa de Pensii are informatii privind veniturile realizate de dvs.
Pentru perioade anterioare datei de 01.04.2001, potrivit mentiunii de la pct. VI al anexei OUG nr. 4/2005, veniturile realizate in acord global si orele suplimentare nu sunt avute in vedere la determinarea punctajului mediu anual:
"Nu sunt luate in calcul la stabilirea punctajului mediu anual, intrucat nu au facut parte din baza de calcul a pensiilor, conform legislatiei anterioare datei de 1 aprilie 2001:
-formele de retribuire in acord sau cu bucata, in regie ori dupa timp, pe baza de tarife sau cote procentuale;
-participarea la beneficii a oamenilor muncii din unitatile economice;
-premiile anuale si premiile acordate in cursul anului pentru realizari deosebite;
-recompensele cu caracter limitat, acordate personalului din unele sectoare de activitate;
-diurnele de deplasare si de delegare, indemnizatiile de delegare, detasare si transfer;
-drepturile de autor;
-drepturile platite potrivit dispozitiilor legale, in cazul desfacerii contractului de munca;
-al 13-lea salariu;
-alte sporuri care nu au avut caracter permanent."

Consilier juridic,
Gabriela Pintea
Daca la stabilirea pensiei considerati ca prin decizia de pensionare nu ati beneficiat de toate drepturile, aveti la indemana actiunea in judecata pentru contestarea deciziei de pensionare. Nu platiti taxe de timbru.
Desigur, poate contesta decizia de pensie dar veniturile realizate in acord global si orele suplimentare nu sunt trecute in carnetul de munca iar fostul angajator nu i-a eliberat adeverinta.

Daca nu are inscrisuri cu care sa probeze realizarea acestor venituri, contesta degeaba decizia de pensie.

Consilier juridic,
Gabriela Pintea
Nu uitati ca in aceste situatii, proba cade in sarcina angajatorului nu a reclamantului.
Eu cred ca are sanse rale.

Alte discuții în legătură

Calcularea punctului de pensie ioana bertescu ioana bertescu 1.calcularea punctului de pensie anual: am lucrat pana la 01.04.2008, deci trei luni cu castiguri, punctajul anual se face : media a punctajului lunar impartit ... (vezi toată discuția)
Care este actul care reglementeaza luarea in calcul a tuturor sumelor castigate (acord, prime, premii, etc) la stabilirea pensiei - aparut in 2005/2006 ? anca_mariette anca_mariette Sume ce se iau in calcul la stabilirea pensiei, asa cum apar in noul proiect de lege : \"b) sporurile şi indemnizaţiile acordate sub formă de procent din ... (vezi toată discuția)
Adeverinta venit ContSters103795 ContSters103795 am de la societatea unde am lucrat de la 13.04.1970 pana la data de 31.10.1994 adeverinta cu veniturile suplimentare . In aceasta, societatea specifica ca ... (vezi toată discuția)