avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 851 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... ROI sau fisa postului?
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

ROI sau fisa postului?

Buna ziua,
Eu am fisa postului cu sarcini foarte clar stabilite (fara nici un articol final de genul : "si orice alta sarcina din partea managerului superior"), dar in Regulamentul de Ordine Interioara este stipulat la obligatiile angajatului:
"sa execute intocmai lucrarile repartizate si dispozitiile conducatorului locului de munca, si, ca regula generala, sa respecte dispozitiile date de sefii ierarhici"
Va rog sa imi spuneti daca este legal ca angajatorul sa imi ceara activitati care nu sunt cuprinse in fisa postului.
Daca da, este legal sa transmita aceste "cereri" doar verbal, refuzand sa faca o decizie scrisa?

multumesc!
Cel mai recent răspuns: ursuletroz , utilizator 10:48, 23 Martie 2010
Asupra termenului de legalitate,exista discutii si dispute ,asupra carora ,de regula se pronunta instanta de judecata
In raport de natura activitatilor pe care angajatorul le solicita ,fara a fi precizate in fisa postului,cu consecinta implicarii/angajarii responsabilitatii dvs administrative,
materiale,civile sau penale ,se impune sa solicitati document in conditiile legii,care sa va poata demonstra ,ca dvs a-ti desfasurat activitati strict in baza dispozitiilor angajatorului
este legal ca angajatorul sa imi ceara activitati care nu sunt cuprinse in fisa postului

Ca regula, nu. In procesul muncii sunt totusi anumite solicitari care nu sunt cuprinse in fisa postului (nici nu se poate prevede orice amanunt) dar care sunt legate de activitatea in sine. Si chiar daca activitatea nu ar fi cuprinsa in fisa postului, daca are legatura indirecta cu activitatea dv. si este de importanta majora pentru ineresul firmei, este legala si nu contravine constiintei dv., nu ar trebui sa fie un motiv de refuz. Si nu uitati, fisa postului oricand poate fi completata sau imbunatatita.
ROI . "sa execute intocmai lucrarile repartizate si dispozitiile conducatorului locului de munca, si, ca regula generala, sa respecte dispozitiile date de sefii ierarhici
In baza celor de mai sus, sefii ierarhici, stabilesc concret sarcinile dvs. prin fisa postului si daca este cazul , ulterior, prin completarea fisei, prin decizii sau dispozitii. Vorba trece, scrisul ramane.
Ca sa fiu mai explicita, eu sunt Director Comercial Regional.
Firma la care lucrez a fost preluata de un grup multinational care au angajati pe posturi similare.
Dat fiind ca nu doresc sa ne disponibilizeze (conform CIM trebuie sa ne plateasca salarii compensatorii) incearca sa ne faca sa ne dam demisia.
De aceea mi-au transmis verbal ca trebuie sa merg sa impart flyere publicitare, iar barbatii sa sape santuri.
Nu au dat nimic scris.
Cum pot combate si anticipa actiunile lor rauvoitoare?
Va multumesc!
Puteti pur si simplu sa refuzati efectuarea acestei activitati si sa le solicitati un raspuns oficial cu privire la sarcinile pe care trebuie sa le indepliniti.
Este o problema foarte delicata, pentru ca intr-adevar, la astfel de actiuni recurg anagajotorii care vor sa determine salariatii sa isi dea demisia.
Importan este sa nu va lasati intimidata de aceste rautati si sa fiti ferma pe pozitie.
Nu semnati nici un document privind demisia dumneavoastra, ei vor decide in ultima instanta daca vor desfiinta postul dumneavoastra( va vor concedia)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Obligatie prestare alta activitate ucined ucined Lucrez ca lacatus intretinere.In fisa postului se specifica faptul ca sint OBLIGAT sa execut orice sarcina data de sefii ierarhici (in afara de cele specifice ... (vezi toată discuția)
Fisa postului kgkg kgkg Ce se intampla, functionar fiind ( primarie ) , daca nu semnez fisa postului? (vezi toată discuția)
Fisa postului atukalex atukalex este legala sarcina cuprinsa in fisa postului potrivit careia angajatul executa orice alte dispozitii primite din partea sefilor? (vezi toată discuția)