avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 808 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... recuperare cheltuieli de judecata
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

recuperare cheltuieli de judecata

Am castigat un proces la Tribunalul Muncii care avea trei capete de cerere:anulare
avertisment , plata daune morale si plata cheltuieli de judecata. Instanta prin hotararea pe care o comunica imi anuleaza avertisment, nu-mi acorda plata daune morale pentru ca nu am dovedit si imi acorda plata a 1000 ron cheltuieli de judecata, desi in dosar fac proba cu acte originale ca am platit 2000 ron onorariu avocat. Nu imi motiveaza in comunicare de ce acorda numai 1000 ron.Considerand ca a fost o greseala umana care poate fi reparata. in termenul de 10 zile intocmesc o cerere lamurire dispozitiv prezentand situatia in baza art.281 ind.2 Cod Procedura civila.
Are loc o infatisare si mi se comunica raspunsul la cererea dispozitiv si instanta nu-mi acorda si celelalte cheltuieli de judecata motivind ca ea a raspuns acest capat de cerere si nu-mi acorda diferenta de cheltuieli de judecata in baza art. 281 cod procedura civila. Acum sunt in faza cand ar trebui sa fac recurs . Mai pot recupera banii? Poate o instanta sa-mi de-a numai 1/2 din cheltuieli daca imi accepta numai o parte din cele doua capete de cereri:anulare avertisment si plata daune morale? Pe ce criterii se acorda cheltuielile de judecata, daca eu am facut dovada platii cheltuielilor de judecata?

Multumesc anticipat pentru raspunsuri!
O seara buna!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 06:28, 24 Martie 2010
Instanţele de judecată au dreptul de a reduce onorariile avocaţilor în cadrul operaţiunii de determinare a cheltuielilor de judecată , în funcţie de situaţia concretă din speţă .
In primul rand tin sa precizez ca instanta v-a raspuns corect atunci cand a aratat ca s-a pronuntat asupra capatului de cerere referitor la plata cheltuielilor de judecata. Asa ca ati invocat in mod eronat art.281 indice 2 C.p.civ. Ca sa va lamuriti si de ce a procedat instanta la diminuarea sumei reprezentind onorariul, va indic sa cititi (vad ca tot sunteti autodidacta in privinta C.pr. civ. :D ) art. 274 al.(3) din acelasi Cod de procedura civila si cred ca veti intelege.
Multumesc pentru raspuns.Am fost prea "darnica " cu avocatul,deci nu mai am nici o sansa sa castig diferenta de cheltuieli.Mi se pare aberant, eu sunt multumita de avocat,cum poate instanta sa aprecieze? Unde sunt specificate onorariile minimale
ale avocatilor?

Multumesc.
Nu intereseaza pe instanta cat platiti dvs. onorariu avocatului, in functie de capetele de cerere instanta apreciaza daca va admite toate capetele de cerere atunci admite si cheltuielile cu onorariu in intregime.Cunosc un caz in care reclamantul a avut patru capete de cerere si i-a admis trei.A platit onorariu avocatului 1000 lei si-a primit cheltuieli de judecata 500 lei.Binenteles al patrulea capat de cerere era legat de daune morale, daca ceri daune morale intr-un litigiu de munca chiar daca castigi procesul, ti-se injumatatesc cheltuielile de judecata.
Ultima modificare: Miercuri, 24 Martie 2010
FLORIN VASILIU, Consultant resurse umane
Judecătorii au însă dreptul să mărească sau să micşoreze onorariile avocaţilor, potrivit cu cele prevăzute în tabloul onorariilor minimale, ori de câte ori vor constata motivat că sunt nepotrivit de mici sau de mari, faţă de valoarea pricinii sau munca îndeplinită de avocat (art.274 alin.3 C.proc.civ.).
Pornind de la acest text, în doctrină s-a apreciat că instanţele de judecată au dreptul de a mări sau micşora cheltuielile de judecată ce reprezintă onorariul de avocat.
Problema supusă discuţiei vizează raportul juridic procesual . În cadrul acestui raport, problema esenţială este aceea a determinării cuantumului cheltu-ielilor de judecată, sens în care legiuitorul se referă prin art.274 alin.3 C.proc.civ. şi la posibilitatea diminuării cheltuielilor de judecată, ori de câte ori judecătorul constată motivat că acestea sunt nepotrivit de mari, faţă de valoarea pricinii sau munca îndeplinită de avocat . Altfel spus, raportul juridic dintre avocat şi clientul său nu este stânjenit în nici un fel, deoarece activitatea instanţei se limitează doar la reducerea corespunzătoare a cheltuielilor de judecată .

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Recuperare cheltuilei de judecata pe cale separata toy_story toy_story Buna ziua, In cazul in care cerem pe cale separata cheltuielile de judecata aferente unui litigiu de munca si acestea sunt in jur de 3000 euro, se poate ca ... (vezi toată discuția)
Litigiu munca plata cheltuieli de judecata ContSters147303 ContSters147303 Buna ziua, Daca chem in instanta angajatorul si pierd procesul acesta poate cere sa ii platesc cheltuielile de judecata (incl avocatii lor)? Multumesc (vezi toată discuția)
Sentinta fond dreptul muncii ginnyy ginnyy Salariatul a invocat pe parcursul judecatii nulitatea absoluta a deciziei de concediere. Tribunalul nu a mentionat in sentinta invocarea exceptie, retinand ... (vezi toată discuția)