avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 427 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... sentinta fond dreptul muncii
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

sentinta fond dreptul muncii

Salariatul a invocat pe parcursul judecatii nulitatea absoluta a deciziei de concediere.
Tribunalul nu a mentionat in sentinta invocarea exceptie, retinand doar intr-o propozitie ca "decizia nu e afectata de cauze de nulitate"

credeti ca acesta poate fi un argument pt salariat pt ca in recurs sa obtina modificarea/casarea sentintei?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 06:45, 18 Septembrie 2009
Verificati dosarul instantei. S-ar putea ca instanta sa se fi pronuntat asupra exceptiei printr-o incheiere.
Cat priveste motivele unui eventual recurs, salariatul poate ataca atat hotararea prin care a fost solutionata cererea de chemare in judecata cat si incheierea mai sus mentionata.
multumesc!

in acelasi dosar, poate instanta de recurs sa decida diminuarea onorariului platit avocatului angajat de parat in prima instanta?
Judecătorii nu pot micşora cheltuielile de timbru, taxe de procedură şi impozit proporţional, plata experţilor, despăgubirea martorilor, precum şi orice alte cheltuieli pe care partea care a câştigat va dovedi că le-a făcut (art.274 alin.2 C.proc.civ.).
Judecătorii au însă dreptul să mărească sau să micşoreze onorariile avocaţilor, potrivit cu cele prevăzute în tabloul onorariilor minimale, ori de câte ori vor constata motivat că sunt nepotrivit de mici sau de mari, faţă de valoarea pricinii sau munca îndeplinită de avocat (art.274 alin.3 C.proc.civ.).
Pornind de la acest text, în doctrină s-a apreciat că instanţele de judecată au dreptul de a mări sau micşora cheltuielile de judecată ce reprezintă onorariul de avocat , însă în jurisprudenţă s-a decis că instanţa nu este îndreptăţită să reducă sau să majoreze onorariul convenit de avocat cu clientul său .
Pentru soluţionarea conflictului aparent, care există între prevederile art.274 alin.3 C.proc.civ. şi cele ale art.30 din Legea nr.51/1995privind organizarea şi exer-citarea profesiei de avocat, în literatura juridică s-a făcut o disociere între cele două raporturi conexe cu instituţia analizată: raportul juridic civil dintre părţile contractului de asistenţă juridică şi raportul juridic de drept procesual civil dintre părţile contractante. Problema supusă discuţiei vizează raportul juridic procesual . În cadrul acestui raport, problema esenţială este aceea a determinării cuantumului cheltu-ielilor de judecată, sens în care legiuitorul se referă prin art.274 alin.3 C.proc.civ. şi la posibilitatea diminuării cheltuielilor de judecată, ori de câte ori judecătorul constată motivat că acestea sunt nepotrivit de mari, faţă de valoarea pricinii sau munca îndeplinită de avocat . Altfel spus, raportul juridic dintre avocat şi clientul său nu este stânjenit în nici un fel, deoarece activitatea instanţei se limitează doar la reducerea corespunzătoare a cheltuielilor de judecată . Contractul de asistenţă juridică se menţine în integralitate, astfel că clientul va plăti avocatului onorariul convenit. Însă cealaltă parte va fi obligată să plătească adversarului numai onorariul în cuantumul fixat de instanţă .
Prin urmare, instanţele de judecată au dreptul de a reduce onorariile avocaţilor
în cadrul operaţiunii de determinare a cheltuielilor de judecată , în funcţie de situaţia concretă din speţă .

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cheltuieli de judecata - exista o limita maxima pentru plata onorariului avocatului partii adverse ? jon_jery jon_jery Daca o parte isi angajeaza cel mai tare (si scump) avocat, si castiga procesul, cealalta parte trebuie sa plateasca intregul onorariu al avocatului partii ... (vezi toată discuția)
Decizia iccj geo26 geo26 ma poate ajuta cineva cu decizia ICCJ nr 914/11.06.1996 referitor la cheltuieli de judecata? sau orice alta decizie in sensul asta? Va multumesc pentru un ... (vezi toată discuția)
Recuperare cheltuieli de judecata adriana.chiritescu adriana.chiritescu Am castigat un proces la Tribunalul Muncii care avea trei capete de cerere:anulare avertisment , plata daune morale si plata cheltuieli de judecata. Instanta ... (vezi toată discuția)