avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 458 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Refuza sa-mi dea cartea de munca
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Refuza sa-mi dea cartea de munca

Buna. Ce pot face in situatia asta? Am lucrat la o firma cu contract nedeterminat de munca. Am obtinut un contract de munca in strainatate insa nu aveam timp sa imi dau demisia cu preaviz si cu greu au acceptat sa imi accepte demisia la zi. In firma au fost mai multe probleme dupa ce am plecat eu si a incercat sa se dea vina pe mine. Deoarece nu au fost dovezi si colege m`au sustinut ca nu as fi eu de vina s`au verificat actele si pana la urma s`a gasit vinovatul care era sefa noastra zonala. In cele 5 luni cat am fost plecata parintii mei au fost la firma sa imi ceara cartea mea de munca insa nu au vrut sa le`o dea. Eu am venit de o luna in tara si am fost personal sa o cer. Mi s`a spus sa astept pana o sa vina in sefa mare de la Buc la noi in oras sa mi`o innmaneze personal. Tot astept de 2 saptamani si nimic. Au ei voie sa imi retina fara motiv cartea de munca? Tin sa va spun ca eu nu am avut deloc probleme in perioada in care am lucrat la aceasta firma si sper ca nu mi`au scris ei ceva in cartea de munca dupa ce a iesit scandalul de la lucru cand eu deja eram plecata. Au voie sa faca asa ceva cand practic ei mi`au semnat decizia de demisie la zi si nu au fost alte probleme? Ce pot face?
Cel mai recent răspuns: ynocentta , utilizator 23:58, 23 Martie 2010
Faceti plangere la politie si la Inspectoratul Teritorial de Munca ! Nu au dreptul sa va retina cartea de munca! Este un abuz!
B-)
Decretul nr 92/1976 privind carnetul de munca
Art 4 (2) La incetarea activitatii sau in caz de transfererare,carnetul de munca se inmaneaza titularului,completat cu toate inscrierile le zi
Art 5 Carnetul de munca poate fi retinut numai de organul de urmarire penala,pentru cercetari in legatura cu datele pe care le cuprinde

Daca nu se solutioneaza amiabil restituirea carnetului de munca ,sesizati oficial ITM
Este interesant de stiu daca cartile de munca sunt pastrate la sediul firmei sau la ITM. Daca se pastreaza la ITM...va prezentati personal si o ridicati de la sediul ITM.
Oricum....carnetul de munca fiind un act personal, nu are voie sa fie retinut de nimeni.
In situatia in care se refuza restituirea lui.....adresati-va ITM-ului.
Eu personal am dus cartea mea de munca de la primul angajator la al doilea si stiu ca imi este la ei. As mai avea o intrebare. Eu cand mi`am dat demisia mi s`a trimis prin fax acordul lor la zi dar nu e scris numar de inregistrare. Nu stiu, trebuie asa ceva?
Acordul se traduce prin decizie operata in carnetul de munca

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Angajatorul nu imi inapoiaza cartea de munca! radaghin radaghin Daca fostul angajator nu vrea sa-mi inapoieze cartea de munca pe diferite motive ce ar trebui sa fac? Am muncit pt o firma cu sediul in Bucuresti cu un oficiu ... (vezi toată discuția)
Carte de munca huminiuc huminiuc Buna ziua, În anul 2006,luna august,mi-am dat demisia dintr-o societate comercială ;contractul individual de muncă încheiat cu această societate ... (vezi toată discuția)
Durata eliberarii adeverintei de vechime tina&dcn tina&dcn As dori sa stiu si eu cat dureaza eliberarea unei adeverinte de vechime pt. ca astept deja de 4 luni aceasta adeverinta de la ultimul loc de munca... Deja ... (vezi toată discuția)