avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 703 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Angajatorul nu imi inapoiaza cartea de munca!
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Angajatorul nu imi inapoiaza cartea de munca!

Daca fostul angajator nu vrea sa-mi inapoieze cartea de munca pe diferite motive ce ar trebui sa fac?
Am muncit pt o firma cu sediul in Bucuresti cu un oficiu in Constanta timp de 3 luni
Aceasta firma se ocupa cu recrutare sudori pt munca in Lituania.
In contractul individual am avut diurna trecuta 5 euro pe ora.
Am muncit acolo 3 luni pt care nici macar jumatate din banii promisi nu i-am luat ba mai mult cand am fost sa-mi duc cartea de munca am fost surprins cu un refuz de inapoiere pe motiv ca am de plata jumatate din banii care ai castigasem in 3 luni pe motiv de Datorie Catre Firma. Nu inteleg ce fel de datorie este asta.
Adica daca nu mai vreau sa muncesc pt ei nu sunt obligat sa dau nici un ban inapoi firmei.
Dupa ce am incetat activitatea cu ei am dus cartea de munca sa-mi treaca vechimea in cartea de munca si surpriza ca de 2 ani nu vor sa-mi inapoieze cartea de munca.
Am facut sesizare la ITM Constanta sa verifice care este problema. Au verificat si au descoperit ca firma fiind din Bucuresti cartea de munca se afla la Itm Bucuresti.
Au facut sesizare la Itm Bucuresti si am primit o scrisoare de la ei precum cartea de munca a fost la ei dar a fost ridicata de un reprezentant al firmei.
Am sunat apoi la ITM bucuresti si le-am spus sa faca ceva sa-mi ia cartea de munca de la firma respectiva.
Au spus ca ei nu poate sa faca asta si ca trebuie sa-mi caut un executor judecatoresc.
Dar de ce nu face nimic acest Itm?
Am inteles ca acest itm apara drepturile tuturor mucitorlor din romania.
Numai ca in situatia mea nu vor sa mai faca acest lucru si ar trebui sa fac eu asta personal .
Nu ei ar trebui sa fie cei care sa ma reprezinte si sa ma apere de astfel de firme. Cartea de munca este ca si buletinul. Nu are nimeni voie sa o opreasca indiferent de motive.
Ce pot sa fac daca nu mai am carte de munca?
Va rog mult sa ma ajutati si pe mine cu niste sfaturi.
Cu respect.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 08:42, 24 Decembrie 2012
Nu reprezentantii ITM Bucuresti trebuie sa se ocupe ptr recuperarea cartii Dvs de munca.Daca aceasta a fost ridicata de un reprezentant al societatii unde ati lucrat ,tot acolo trebuie sa va adresati sa vi se restituie.Incercati calea amiabila si cereti explicatii asupra datoriei care vi se imputa.V-ati facut nota de lichidare la momentul incetarii contractului?Este inscris vreun debit pe fata acesteia?
Pai nu am facut nici un fel de foaie de lichidare.
Firma asta de care va spuneam este din bucresti dar aveau si un sediu in constanta.
Se ocupa cu plasarea fortei de munca in strainatate si mai exact am muncit pt ei 3 luni in Lituania si nu si-au respectat contractul de munca incheiat cu acestia.
Nu am luat salariul exact care era trecut in contractul de munca.
Am venit in tara si am incheiat contractul de comun acord dar nu mi-au facut nici un fel de foaie de lichidare. Le-am dat cartea de munca sa-mi treaca cele 3 luni de munca in Lituania si am asteptat mult si bine sa-mi inapoieze cartea de munca chiar si in momentul de fata cartea de munca se afla la ei.
Cand am cerut explicatii mi sa invocat motivul ca am o datorie fata de ei .
Eu sunt constient ca nu am nici un fel de datorie ba din contra ei au datorie de mine si de colegii mei chiar cu unii din colegi se judeca si acum pt banii care mai au sa ne dea.
Nu vad ce vina as avea eu in asta?
Si cine sa-mi ia cartea de munca daca nu ITM-ul?
Sa ma duc eu sa fac circ si scandal la firma?
As mai lua si amenda pt deranjarea linistii publice.
Si inca ceva...daca nu-mi mai dau cartea de munca sau au pierdut-o sau mai stiu eu ce iau facut eu ce pot sa fac in situatia in care nu mai am carte de munca?
Cum pot sa sa-mi fac alta carte de munca sau cum se procedeaza?
Ultima modificare: Duminică, 19 Septembrie 2010
radaghin, utilizator
In momentul in care o persoana isi inceteaza activitatea, patronul este obligat sa-i inapoieze carnetul completat la zi si nu are nici un drept sa refuze sa elibereze acest act.
In cazul unui refuz, se poate sesiza in scris aceasta situatie Inspectoratului Teritorial de Munca sau instantei judecatoresti competente din zona in care angajatorul isi are sediul.

ITM-ul nu-l poate obliga pe angajator, dar el poate constata refuzul acestuia de a va elibera carnetul de munca si eventual sa-l amendeze.

1. Decretul 92/1976 (inca in vigoare) spune:
Art. 4. - (1) Carnetul de munca este un act personal al titularului si nu poate fi cedat sau instrainat. Carnetul se pastreaza de unitate atit timp cit titularul este incadrat in munca, acesta avind dreptul sa verifice exactitatea tuturor datelor inscrise in carnet.
(2) La incetarea activitatii sau in caz de transferare, carnetul de munca se inmineaza titularului, completat cu toate inscrierile la zi.
...
Art. 5. - Carnetul de munca poate fi retinut numai de organul de urmarire penala, pentru cercetari in legatura cu datele pe care le cuprinde. Organul de urmarire penala este obligat sa elibereze, unitatii sau titularului, dovada de retinere a carnetului de munca.

2. Retinerea carnetului de munca este, deci, ilegala. Puteti da in judecata pe angajator pentru retinerea carnetului de munca.
3. Daca vechimea dvs. in munca este numai dupa 01.04.2001 nu mai aveti nevoie de carnetul de munca. Stagiul de cotizare la pensie este in evidenta Casei de Pensii in baza declaratiilor lunare transmise de angajator.
4. Ca sa va angajati in alta parte nu aveti nevoie de carnet de munca. Dati o declaratie ca aveti carnetul de munca la fostul angajator si ca il veti duce dupa ce il recuperati.
5. De altfel de la 01.012011 dispare carnetul de munca.
Offf....:( cita dreptate aveti dumneavoastra domnilor numai ca vedeti....in zilele noastre nu se mai lucreaza " a la carte" si se face " a la spaga" sau fiecare face ce vrea si cum ai place.
Eu stiu ca este ilegal dar ce pot sa fac eu?
Cum pot sa dovedesc ca , carnetul de munca este inca la ei ca nu am primit nici un fel de inscris precum ca au luat carnetul si il vor inapoia dupa ce vor trece vechimea de 3 luni in el.
Si vechimea in munca a inceput din 2002 iar eu muncesc mai mult prin strainatate iar acum de 1 an de zile lucrez pt o firma germana cu sediul in bulgaria.
Cum ma mai poate lua pe mine casa de pensii in evidenta cand eu platesc toate taxele la statul Bulgar?
Mentionez ca sunt din constanta si ca sunt trecut in cartea de munca ca sudor.
Si mi-ar i foarte greu sa iau iar de la inceput pe unde am muncit si sa-mi adun vechimea de pe la toate locurile de munca.
Daca cineva dintre dumneavoastra m-ar putea ajuta as fi deacord sa-i dau in judecata...macar sa-mi recuperez cartea de munca ca altceva...nu stiu ce as putea recupera de la ei....

Alte discuții în legătură

Cartea de munca - angajatorul nu vrea sa-mi dea carnetul de munca radaghin radaghin Daca fostul angajator nu vrea sa-mi inapoieze cartea de munca pe diferite motive ce ar trebui sa fac? Am muncit pt o firma cu sediul in Bucuresti cu un oficiu ... (vezi toată discuția)
Cum imi pot recupera cartea de munca de la o firma la care am lucrat acum 2 ani? roxy_marya roxy_marya acum 3 ani m-am angajat la o firma din bucuresti - x,aveam carte de munca de 2 ani.am incetat colaborarea cu acea firma dupa nici un an.de atunci adica de ... (vezi toată discuția)
Cartea de munca lise lise Buna ziua.De la firma la care am lucrat am solicitat un ajutor financiar din care am returnat jumate din ei.Acum lucrez la alta firma si mia ceruc cartea de ... (vezi toată discuția)