Speta
In urma unui acident rutier,produs in decembrie 2009,partea vatamata solicita organelor de cercetare penala,printr-o petitie catre procuror,urgentarea finalizarii dosarului si trimiterea lui catre parchet,respectiv catre instanta pentru solutionare.
Prim procurorul de caz dispune respingerea ca neintemeiata a sesizarii formulata de petitionar,motivand ca cercetarile penale nu au fost finalizate pe deoparte datorita atitudinii procesuale a invinuitului care a propus pentru aparare audierea a doi martori pretinsi oculari,dar neindicati prin nume si neidentificabili in lipsa altor date,iar pe de alta parte,ca nu s-au efectuat analizele de laborator ale probelor sangvine recoltate partilor dupa producerea evenimentului rutier.
1.Care este incadrarea juridica a invinuitului in cazul producerii unui accident rutier,parasirea si revenirea,la un interval scurt de timp,la locul accidentului?
2. Care este durata maxima de cercetare penala,in urma producerii accidentului ?
O durata prea indelungata a cercetarii penale nu incalca principiul operativitatii procesului penal,care se deduce din art.1 C.proc.pen.,potrivit caruia ,,Procesul penal are ca scop constatarea la timp si in mod complet a faptelor care constituie infractiuni (...)"?
3. Care ar fi urmatorul pas care trebuie facut de partea vatamata,pentru a urgenta solutionarea cauzei?
1.Incadrarea juridica:
a/parasirea locului accidentului,prev.de art.91 din OUG nr.195/2002-sanctionabila cu inchisoare de la 2 ani la 7 ani,daca aceasta exista,pentru ca trebuie sa sa stabileasca de ce a parasit locul accidentului(ce a facut in acel interval de timp)si de ce a revenit.
b/probabil,vatamare coporala-incadrarea juridica stabilita in functie de numarul de zile de ingrijiri medicale de care beneficiaza ca urmare a concluziilor certificatului medico-legal.
2.Legea nu se pronunta in niciun fel la durata cercetarilor,exprimarea fiind de o perioada"rezonabila",acestea urmand a dura in functie de afluxul de cauze,de durata administrarii probatorilor si de numarul personalului.
3.Daca considerati ca se tergiverseaza inutil solutionarea cauzei,ca probatoriile au fost administrate ,ca exista un interes anume pentru aceasta,dar cu conditia sa va puteti dovedi afirmatiile,sesizati Ministerul Public si CSM,sectia procurori