avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 675 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... solutionare accident de circulatie soldat cu victime
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

solutionare accident de circulatie soldat cu victime

Buna ziua,
Ma numesc Crsti, in data de 23 oct 2009 am avut un accident de circulatie intrand in coliziune cu un alt autovehicul. Deoarece m-am lovit la cap si sotia era insarcinata am chemat salvarea si de atunci a inceput calvarul (adica accidentul a fost incadrat ca fiind cu victime cu toate ca nu am necesitat spitalizare nici eu si nici sotia, ceilalti cu care ne-am lovit nu au fost nici macar la spital), de vina producerii accidentului fiind sotia.
Dosarul s-a trimis spre cercetare parchetului de la sectorul 4, in raza caruia s-a produs accidentul, cu propunere de neincepere a urmaririi penale, din luna februarie 2010.
Suntem deja in aprilie si azi sotia a fost la parchet sa intrebe cat mai dureaza solutionarea si procurorul de serviciu i-a dat un simplu raspuns "nu stiu, avem multe dosare in lucru". Din cauza faptului ca nu s-a dat solutie nici cei cu care ne-am accidentat nu-si pot repara masina deoarece nu avem nici unii nici altii procesul verbal de la politie, ei deja pun presiune pe noi din cauza asta si sincer sa fiu mi-i se pare pe buna dreptate. Dar pana la urma ce vina am eu ca lucrurile se misca asa greu in Romania?
Intrebarile mele sunt urmatoarele:
Daca exista un termen limita de solutionare si ce-as putea face eu ca acesta sa fie cat mai scurt?
Daca cei cu care ne-am accidentat ne pot da in judecata si daca ar putea castia in acest caz?
Va multumesc
Cel mai recent răspuns: ContSters36411 , utilizator 18:08, 21 Aprilie 2010
1.Nu exista niciun termen fix pentru solutionarea unui astfel decaz,intarzierile in solutionare,fiind datorate afluxului de dosare ,atat la politie ,cat si la Parchete.
Solutionarea poate dura pana la un an ,din motivele invocate.
Formulati o cerere de urgentare a cercetarilor,motivand-o prin starea de graviditate a sotiei.
2.Exista poibilitatea sa fiti actionati in judecata in civil,in pretentii, dupa solutionarea actiunii penale,aflate in derulare,dar admiterea sau respingerea actiunii depinde de probatoriile administrate.
Ultima modificare: Miercuri, 21 Aprilie 2010
Radu Gabrian, Mediator
Un termen limita de solutionare nu exista din pacate, insa acesta trebuie sa fie unul rezonabil. Din punct de vedere practic nu prea aveti ce face pentru a scurta termenul de solutionare acesta depinzind aproape exclusiv de organul de urmarire penala.
Referitor la a doua intrebare, pana la solutionarea cauzei penale aflate acum in faza cercetarii penale, orice alta actiune civila se suspenda iar daca se va introduce una referitoare la daunele ce au fost produse prin acelasi accident, puteti cere suspendarea acesteia pana la pronuntarea organului de urmarire penala. Daca NUP se va da pentru ca fapta nu intruneste elementele constitutive ale infractiunii sau nu prezinta gradul de pericol social al unei infractiuni, atunci partea vatamata poate introduce o actiune in dezdaunare, pentru repararea prejudiciului pe care i l-ati produs, in baza art.998 si urm. C.civ. (raspunderea delictuala).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Tergiversarea trimiterii dosarului de catre procuror la instanta. Marius Negut Marius Negut Speta In urma unui acident rutier,produs in decembrie 2009,partea vatamata solicita organelor de cercetare penala,printr-o petitie catre procuror,urgentarea ... (vezi toată discuția)
Cum recuperez permisul? DaniDaniel DaniDaniel Buna ziua. Am accidentat usor cu oglinda un pieton in stare de ebrietate. M-am oprit si am insistat sa-l duc la spital dar pur si simplu nu a vrut. Dupa cateva ... (vezi toată discuția)
Ce e de facut cu plangerea penala. nimar nimar Buna ziua, Acum aproximativ 40 de zile s-a depus PLANGERE PENALA PENTRU INCEPEREA URMARIRII PENALE impotriva reprezentatilor unei societati pe actiuni ... (vezi toată discuția)