avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 577 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Am dreptul la somaj?
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Am dreptul la somaj?

Buna ziua!

Pana la 1 martie 2010 am lucrat ca editor on line la o firma. S-au operat concedieri, ca peste tot, si cum nu am gasit altceva de lucru ma gandesc sa imi depun actele pentru somaj.
Numai ca...

In luna septembrie 2009, de comun acord cu angajatorul - de fapt, la cererea lui - mi-am dat demisia si mi s-a incheiat contractul pe cartea de munca, ramanand doar pe drepturi de autor. Contractul de munca a fost desfacut conform articolului 79, punctul 7 din Codul Muncii.

Intrebare: avand in vedere ca mi-am dat demisia pe cartea de munca, dar am lucrat in continuare, pana la concediere, exclusiv pe drepturi de autor, beneficiez de somaj?

Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: Mihai01 , utilizator 19:24, 25 Martie 2010
1. Faptul ca ati demisionat face sa nu puteti primi indemnizatie de somaj.
2. Perioada lucrata pe drepturi de autor nu constituie stagiu de cotizare pentru somaj decat daca in aceasta perioada ati platit cumva, personal, contributia la somaj, in baza unui contract de asigurare.
Va multumesc!

Problema este ca nu am platit niciun fel de contributie la somaj :(

Dar daca imi bag cartea de munca undeva pentru o luna - eventual la aceeasi firma la care am lucrat, apoi sunt concediat, atunci primesc indemnizatia de somaj?
Am inteles ca trebuie sa am lucrate 12 luni din ultimele 24 si din fericire le am pe cartea de munca.

Inc-o data multumesc!
Da, asa puteti beneficia de somaj (daca aveti si stagiul necesar de 12 luni lucrate in ultimele 24).
Puteti chiar sa obtineti venituri pe drepturi de autor in acelasi timp, daca acestea nu depasesc valoarea indicatorului social de referinta in vigoare, care este 500 lei lunar.
daca ti-ai dat demisia, numai ai dreptul la somaj.
Nu aveti drept de somaj in caz de demisie .

Alte discuții în legătură

Mai pot beneficia (inca o data) de somaj dupa o luna de munca? ramo_unica ramo_unica este posibil ca dupa ce am luat 9 luni de somaj ,am fost angajata o luna cu carte de munca dupa care mi sa desfintat postul pe care eram angajata, sa ... (vezi toată discuția)
Distanta de timp intre somaj - angajare - somaj ContSters143789 ContSters143789 O persoana care momentan este somera.si termina somajul si se angajeaza.Cat timp trebuie sa lucreze ca sa beneficieze din nou de somaj. Mentionez ca acum ... (vezi toată discuția)
Concediul de odihna taky_mika taky_mika Buna seara.varog,cine poate sa-mi raspunda urgent la problema mea?sunt angajata cu carte de munca din luna mai 2009 ,acum pe 21 noiembrie fac 6 luni pot ... (vezi toată discuția)