avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 720 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită Contestatia suspenda executarea?
Discuție deschisă în Executare silită

Contestatia suspenda executarea?

Impotriva incuviintarii executarii silite am introdus in urma cu o saptamana contestatie la Judecatoria care a incuviintat cererea executorului, in favoarea creditorului. Astazi am primit deja din partea executorului somatie spre punerea in executie, cu termen de 48 ore de la comunicarea somatiei. Data fiind existenta pe rol a contestatiei, ce masuri trebuie sa intreprind pentru a obtine suspendarea executarii pana la solutionarea care o va da instanta investita cu solutionarea contestatiei?
Cel mai recent răspuns: Gabriela PĂDURARIU , Alte profesii 08:57, 25 Martie 2010
O data cu introducerea contestatiei la executare sau a altei cereri privind executarea silita, contestatorul poate cere în temeiul art.403 alin.1 din Codul de procedura civila, suspendarea executarii, daca va depune o cautiune în cuantumul fixat de presedintele instantei, daca legea nu prevede altfel . Dar nu mai mult decât suma ce reprezinta obligatia bugetara pentru care se face executarea silita si cheltuielile de executare. La stabilirea cautiunii, instanta tine seama de înscrisul constatator al dreptului invocat de contestator, de starea solvabilitatii sale, de valoarea bunurilor supuse executarii silite, de cuantumul sumei datorate, precum si de orice alte date care privesc solutionarea contestatiei la executare.
Partea interesatã (contestatorul) poate formula, în cadrul contestatiei la executare, cererea de suspendare a executãrii, pânã la solutionarea contestatiei sau a altei cereri-petitie separata privind executarea silitã. Instanta se va pronunta asupra acestui aspect numai dupã depunerea unei cautiuni în cuantumul fixat de cãtre aceasta, afarã de cazurile în care legea dispune altfel. „Conditionarea suspendãrii executãrii silite de depunerea unei cautiuni, în cuantum stabilit de instanta judecãtoreascã, se impune pentru prevenirea exercitãrii abuzive a dreptului de a cere suspendarea executãrii, precum si pentru protejarea intereselor legitime ale creditorilor, legate de executarea cât mai operativã a creantelor lor, stabilite prin titluri executorii. În acelasi timp, depunerea cautiunii constituie o garantie în sensul cã, în urma respingerii contestatiei la executare, creditorul va putea cere si obtine despãgubiri pentru pagubele suferite datoritã întârzierii executãrii silite
Cuantumul cautiunii ce urmeazã a fi depusã se stabileste de instanta de executare, ea fiind cea care va fixa acest cuantum.
Intrebarea este: pana la primul termen al contestatiei in instanta cand voi cere suspendarea executarii, cum pot impiedica punerea in executare, intrucat astazi am primit somatia din partea executorului?
"Impotriva incuviintarii executarii silite" nu se poate face contestatie la executare !!!

Potrivit prev.art.373 indice 1 cpc:
Asupra cererii de incuviintare, presedintele instantei de executare se pronunta prin incheiere data in camera de consiliu, fara citarea partilor. Incheierea de incuviintare a cererii de executare silita nu este supusa niciunei cai de atac."

Incheierea prin care se respinge cererea de incuviintare a executarii silite va putea fi atacata cu recurs numai de catre creditor, in termen de 5 zile de la comunicare.


Dvs. puteti introduce CE abia dupa primirea somatiei, si doar daca considerati ca acest act de executare nu este intocmit corespunzator de catre executor.

In privinta cererii de suspendare: veti promova CE si separat veti introduce o cerere de suspendare provizorie [/b]a executarii silite pana la solutionarea cererii de suspendare formulata in cadrul contestatiei. (deci si in cuprinsul CE veti avea un capata de cerere numit "cerere de suspendare a executarii silite incepute in dosarul de ex...nr..."). Ptr. aceasta cerere de suspendare provizorie veti plati o "cautiune de 10 % din valoarea obiectului cererii sau 500 de lei ptr. cererile neevaluabile in bani".
Ultima modificare: Joi, 25 Martie 2010
Gabriela PĂDURARIU, Alte profesii

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Executare silita patrumarinel patrumarinel am primit o somatie pentru executare silita intrucat nu am achitat la zi ratele la banca. in cat timp se face executarea si daca incep sa achit ratele se ... (vezi toată discuția)
Executare silita mytly_mytly mytly_mytly Facind ``contestatie in anulare``la o hotarire judecatoreasca si irevocabila executorul poate sa continue executarea silita? Si de ce pune in vinzare imobilul ... (vezi toată discuția)
Executare silita peraspera peraspera Buna ziua, Am ajuns si aici...dupa un \"proces sfarsit printr-o executie publica \"la TB, executorul spune ca in termen de 1(una )zile sa depun suma de...care ... (vezi toată discuția)