Buna ziua.in data de 15-02-2010 mi sa inchis cm cu art 56 j de ci benificiez de somaj.in data de 08-02-2010 am dus la biroul de resurse umane de la firma adeverinta de complectat pt somaj.si nici pana in ziua de azi nu am primit adeverinta complectata ca sa pot sa imi depun dosarul pt somaj.sa dureze atat ca sa complecteze o adeverinta?cand am sunat la firma mi sa spus ca nu ii apare in calculator luna ianuarie si februarie se poate asa ceva?ce ma sfatuiti sa fac deoarece as dori sa mi depun dosarul cat mai repede.va multumesc mult.
Mergeti personal la unitate si solicitati eliberarea imediata a adeverintei,
Depuneti sesizare la ITM (dar va dura 30 de zile)
Chemati in judecata angajotorul pentru neeliberarea adeverintei si imposibilitatea de a beneficia de un drept legal, solicitand instantei sa oblige angajatorul sa va plateasca despagubiri pana la data inscrierii la jomaj.
Asa va invata ca nu are dreptul de a trata legislatia dupa bunul plac.
Buna ziua .astazi am mers la firma unde am lucrat ca sa imi de a adeverinta cand am ajuns acolo mi sa spus ca numai in luna Mai sa merg dupa ea ca atunci i vine de la somaj.va rog din suflet sa ma ajutati ca nu stiu ce sa mai fac .iar maine trebuie sa merg la itm dupa cartea de munca si ar trebuii sa imi depun actele de somaj.ce ma sfatuiti sa le spun celor de la itm in legatura cu problema mea?
1. Art. 18 alin. (1) din Norma metodologica de aplicare a Legii nr. 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca, aprobata prin Hotararea Guvernului nr. 174/2002, cu modificarile si completarile ulterioare, dispune ca in vederea certificarii stagiilor de cotizare si a stabilirii dreptului la indemnizatie de somaj, angajatorii au obligatia, odata cu inmanarea carnetului de munca, de a elibera persoanelor carora le inceteaza raporturile de munca sau de serviciu o adeverinta din care sa rezulte baza lunara de calcul pentru fiecare luna, din ultimele 12 luni, inainte de data incetarii raporturilor de munca sau de serviciu, pentru care acestia le-au retinut si virat la bugetul asigurarilor pentru somaj contributia individuala la bugetul asigurarilor pentru somaj si au platit contributia datorata de angajator.
2. Neeliberarea de catre angajator a adeverintei de mai sus constituie contraventie, potrivit art. 113 lit. j) din Legea nr. 76/2002 si se sanctioneaza cu amenda prevazuta la art. 114 alin. (1) lit. a) din aceeasi lege - de la 3.000 lei la 5.000 lei - de catre organele de control masuri active ale structurilor teritoriale ale Agentiei Nationale pentru Ocuparea Fortei de Munca care au competenta constatarii si sanctionarii celorlalte contraventii prevazute de lege.
3. Asadar vorbiti cu cei de la Agentia de Somaj sa ia legatura cu angajatorul si sa-l someze sa elibereze adeverinta si sa-i dea si amenda, asa cum spune legea.
Acte somaj
alex_marian
Buna ziua,as dorii sa stiu la cate zile dupa ce ma dat afara ca nu mai sunt apt de munca trebuie sa imi elibereze actele pt somaj,deja au trecut 15 zile si nu ... (vezi toată discuția)