avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 311 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... somaj -prenatal
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

somaj -prenatal

Vreau sa stiu daca pot intra la 33 saptamani de sarcina din somaj in concediu prenatal?
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 13:09, 2 Aprilie 2010
1. Cum adica: vi s-a dat concediu medical la cererea AJOFM?
2. Nu cumva e vorba de concediul de maternitate? Daca este asa durata este de 126 de zile din care trebuie ca postnatalul sa aiba minim 42 de zile.
3. Medicul ar trebui sa stie aceste lucruri, este meseria lui.
4. AJOFM va calculeaza si va plateste certificatele medicale.
5. Dupa 42 de zile de la nasterea copilului puteti intra in concediu crestere copil pana la 2 ani. Faceti cerere la AJOFM si dosarul il duceti le Primarie.
Ultima modificare: Vineri, 2 Aprilie 2010
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane
deci 126 de zile...nu conteaza cate am in prenatal sau in postnatal numai sa fie 126 cumulat? si de ce daca in februarie am fost in concediu nu m-a platit?
1. Daca ati dus certificatul medical la AJOFM intrebati tot acolo de ce nu l-a platit.
2. Va redau ce spune Norma de aplicare a OUG 158/2005 despre concediul de maternitate:
Art. 43. -
(1) Asiguratele au dreptul la concedii pentru sarcină şi lăuzie pe o perioadă de 126 de zile calendaristice, perioadă în care beneficiază de indemnizaţie de maternitate. Concediul pentru sarcină se acordă pe o perioadă de 63 de zile înainte de naştere, iar concediul pentru lăuzie pe o perioadă de 63 de zile după naştere. Concediile pentru sarcină şi lăuzie se pot compensa între ele, în funcţie de recomandarea medicului şi de opţiunea persoanei beneficiare, în aşa fel încât durata minimă obligatorie a concediului de lăuzie să fie de 42 de zile calendaristice.
(2) De drepturile prevăzute la alin. (1) beneficiază şi femeile care nu se mai află, din motive neimputabile lor, în una dintre situaţiile prevăzute la art. 1 alin. (1) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 158/2005, dacă nasc în termen de 9 luni de la data pierderii calităţii de asigurat. Faptul că pierderea calităţii de asigurat nu s-a produs din motive imputabile persoanei în cauză se dovedeşte cu acte oficiale eliberate de angajatori sau de asimilaţii acestora.
(3) În situaţia prevăzută la alin. (2), baza de calcul a indemnizaţiei de maternitate se constituie din media veniturilor lunare pe baza cărora s-a calculat contribuţia pentru concedii şi indemnizaţii, din ultimele 6 luni anterioare datei pierderii calităţii de asigurat, cu respectarea prevederilor art. 10 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 158/2005.
(4) Persoanele cu handicap asigurate beneficiază, la cerere, de concediu pentru sarcină, începând cu luna a 6-a de sarcină.
(5) În situaţia copilului născut mort sau în situaţia în care acesta moare în perioada concediului de lăuzie, indemnizaţia de maternitate se acordă pe toată durata acestuia.
Art. 44. - Concediul medical pentru maternitate se acordă numai pentru sarcină şi nu pentru afecţiunile care pot interveni pe parcursul sarcinii, fără legătură cu aceasta.
Art. 45. -
(1) Certificatele de concediu medical pentru sarcină se eliberează pentru cel mult 30 de zile calendaristice de către medicul de familie sau de către medicul de specialitate obstetrică-ginecologie, care ia în evidenţă şi urmăreşte pe parcursul sarcinii gravida, până la durata maximă prevăzută de lege.
(2) Certificatul de concediu medical pentru lăuzie se eliberează de medicul curant de specialitate obstetrică-ginecologie din unitatea sanitară unde a născut femeia sau de medicul de familie, pentru perioade de cel mult 30 de zile calendaristice. Prelungirea concediului medical pentru lăuzie până la durata maximă prevăzută de lege se face de medicul de familie care are în urmărire lăuza.
Art. 46. - În situaţia în care survine decesul mamei, la naştere sau imediat după aceasta, tatăl beneficiază de restul concediului neefectuat de către mamă, în condiţiile Legii concediului paternal nr. 210/1999, certificatul fiind eliberat de medicul de specialitate obstetrică-ginecologie din unitatea sanitară unde a născut femeia sau de medicul de familie, după caz.
Art. 47. - Cuantumul brut lunar al indemnizaţiei de maternitate se determină conform art. 25 alin. (1) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 158/2005.
Art. 48. - Indemnizaţia de maternitate se suportă integral din bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu prenatal crysstyle crysstyle La cate saptamani de sarcina pot intra in concediu prenatal? (vezi toată discuția)
Concediu medical postnatal monica.av monica.av Buna ziua, Stiu ca dupa ce ai nascut, ai dreptul la concediu postnatal de 42 de zile, in cadrul concediului pentru sarcina si lauzie cu durata totala de ... (vezi toată discuția)
Prenatal si postnatal belory1 belory1 Buna seara. Sunt insarcinata in 7 luni. Ar trebui sa nasc in aprilie. Termenul este 18-20. As dori din suflet daca se poate sa fiu lamurita in ceea ce priveste ... (vezi toată discuția)