x a sunat la o agentie de plasare a fortei de munca in strainatate. aici i s-a perceput taxa de 4 milioane pentru cheltuielile cu angajarea plus 500 euro garantie ca nu va fugi de la firma. I s-a promis salariul minim pe economie in tara plus 1800 euro in germania. ajuns acolo i s-a spus ca nu va mai primi nimic in tara iar din cei 1800 euro promisi va primi doar 800. a stat 3 luni si a primit cate 800/luna desi semna state de plata de 1800. fiind pus la 15 ore de munca/ zi acesta s-a intors in tara.
aici a vrut sa recupereze cei 500 de euro lasati ca garantie insa agentia i-a spus ca este de fat o agentie intermediara iar banii au fost trimisi la o agentie principala.
agentia principala spune ca nu a primit nici un ban de la prima agentie.
1. este un proces de dreptul muncii sau civil ?
2. impotriva carei societati trebuie sa se indrepte?
3.art 10 din normele metodologice de aplicare a lg 156/2000 privind protectia muncitorilor romani care muncesc in strainatate interzice societatilor de plasare a fortei de munca sa opreasca ORICE FEL DE GARANTII. Pot sa imi bazez actiunea pe aceasta prevedere ?
Cu privire la restul de salariu - litigiul e de dreptul muncii; te vei judeca cu firma la care ai lucrat si cu care, sper;), ca ai contract.
In ceea ce priveste garantia, litigiul e de natura civila. Pe scurt, da, te poti intemeia si pe dispozitiile legale amintite de tine pentru a obtine recuperarea banilor.