avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 588 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... indemnizatie crestere copil
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

indemnizatie crestere copil

Dupa cat timp de la nastere se depune dosarul ptr indemnizatia de crestere a copilului?
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 13:59, 26 Martie 2010
Concediul pentru cresterea copilului poate fi solicitat oricand pana la implinirea de catre copil a varstei de 2 ani, dar numai dupa efectuarea concediului medical de maternitate.
1. Daca mama vrea sa intre in CCC o poate face dupa 42 de zile de la nasterea copilului.
2. Daca tatal vrea sa intre in CCC o poate face din ziua nasterii copilului.
3. Dosarul trebuie depus in termen de60 de zile de la data de la care se solicita indemnizatia, asacum zice si OUG 148/2005:
Art. 10. -
(1) Drepturile prevăzute de prezenta ordonanţă de urgenţă, reprezentând indemnizaţie şi stimulent, se cuvin şi se plătesc după cum urmează:
a) începând cu ziua următoare celei în care încetează, conform legii, concediul de maternitate şi plata indemnizaţiei aferente, dacă cererea este depusă în termen de 60 de zile lucrătoare de la acea dată;
b) începând cu data naşterii copilului, dacă cererea este depusă în termen de 60 de zile lucrătoare de la acea dată, în cazul persoanelor care nu îndeplinesc condiţiile, conform legii, pentru acordarea concediului de maternitate şi a indemnizaţiei aferente;
c) începând cu data adopţiei, a instituirii tutelei, plasamentului sau încredinţării, dacă cererea este depusă în termen de 60 de zile lucrătoare de la data la care s-au aprobat ori, după caz, s-au instituit măsurile de protecţie a copilului;
d) de la data depunerii cererii, pentru toate celelalte situaţii, inclusiv pentru cazul în care cererea a fost depusă peste termenele prevăzute la lit. a), b) şi c).
(2) Plata alocaţiei de stat pentru copii prevăzută la art. 4 alin. (1) lit. a) se face începând cu luna următoare celei în care s-a născut copilul.
(3) Pentru fracţiunile de lună, cuantumul drepturilor prevăzute de prezenta ordonanţă de urgenţă se stabileşte proporţional, în funcţie de numărul zilelor calendaristice din luna respectivă pentru care acestea se cuvin şi se acordă.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cand pot solicita intrarea in ccc? magdalenar magdalenar am intrat in prenatal pe 1 noembrie,am nascut pe 19 decembrie. cind trebuie sa depun actele pentru post natal,si ce acte trebuie?multumesc (vezi toată discuția)
Ccc pentru tata! Vladimir03 Vladimir03 Buna ziua, vin cu urmaoarea intrebare deoarece nu vad in lege o precizare clara asupa acestui aspect : - pot sa intru in luna de ccc pt tata in perioada ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie crestere copil carmen.balan1967@yahoo.com carmen.balan1967@yahoo.com Buna ziua! Indemnizatia pt. cresterea copilului se acorda de la data nasterii copilului sau de la data depunerii dosarului ? Multumesc! (vezi toată discuția)