avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 519 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Cum divortez de sot violent? Copilul s-anascut ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Cum divortez de sot violent? Copilul s-anascut inaintea casatoriei.

Buna ziua. Sotul meu nu lucreaza de 15 ani nicaieri. A avut ceva afaceri de care nu s-a ocupat sau n-au mers. Eu sunt salariata, am salariu bunicel. Lucrez destul de mult. Cam 10 ore sunt plecata la serviciu cu drum cu tot. Copilul nostru s-a nascut inainte de casatorie. Deci nu a rezultat din casatorie. Pe certificat, la numele tatalui este trecut el, sotul meu. Vreau sa divortez. Am un sot alcoolic si violent (dureaza de vreo 5 ani asta, am pozele cu mine vanata pe computer). In schimb nu stiu unde sa ma duc, eu nu am nici o proprietate, el are apartamentul mostenire de la mama lui- in care stam, si un apartament cu o camera, proprietarii fiind tatal lui, sotia acestuia si el. Imi tot spune ca la el va ramane copilul in caz de divort pentru ca el are o casa.
Vreau sa va intreb cum sa procedez daca introduc o actiune de divort. Pot sa ma separ, sa imi iau copilul si sa ne mutam in chirie undeva aproape de gradinita copilului sau se va considera parasire de domiciliu si el va avea un atu in privinta custodiei. Va rog sa-mi raspundeti cat mai repede. Azi noapte am dormit la o prietena impreuna cu copilul. Va rog frumos.
Ultima modificare: Sâmbătă, 27 Martie 2010
mirodenia, utilizator
Pai e clar ca nu mai puteti continua asa...mai intai, va sfatuiesc sa faceti o plangere la politie pt. lovire sau vatamare corporala (atasati certificat medico-legal si dovediti cu 1-2 martori). In acelasi timp puteti introducere si actiunea de divort care va avea mai multe capete de cerere (divort, incredintare minor, acordare pensie de intretinere, stabilire program vizitare, partaj - pe bunurile mobile comune). Avand in vedere ca el este tatal copilului nu are vreo importanta daca acesta s-a nascut inainte sau dupa casatorie. Daca dovediti ca dispuneti de mijloace materiale pt. cresterea si educarea copilului, aveti o locuinta (chiar si cu chirie) si reiese comportamentul violent al sotului, nu se pune problema sa va pierdeti copilul.
Stimata Doamna,

In primul rand, puteti promova o actiune de divort la instanta in raza careia aveti ultimul domiciliu comun cu sotul. Date fiind conflictele iscate in familie, puteti oricand sa parasiti domiciliul conjugal si sa va mutati chiar intr-un apartament cu chirie. Daca aveti conditii (sau veti avea la data procesului) care sa asigure cele necesare pentru cresterea si educarea copilului, nu aveti de ce sa va faceti griji. Faptul ca dvs. nu detineti un imobil proprietatea dvs. nu este un impediment sa obtineti incredintarea minorului spre crestere si educare.

Va sfatuiesc, pentru a dura procesul cat mai putin, ca odata cu promovarea actiunii de divort sa nu solicitati si partajarea bunurilor. Le puteti solicita oricand dupa pronuntarea divortului. Odata cu promovarea actiunii de divort sa solicitati incredintarea minorului catre dvs. spre crestere si educare si sa cereti obligarea paratului la plata unei pensii de intretinere. Cuantumul pensiei depinde de cati copii are sotul dvs. in intretinere si daca lucreaza sau nu. (in situatia in care are 1 copil si nu lucreaza cuantumul pensiei de intretinere este de pana la 1/4 din salariul minim pe economie).

Faptul ca minorul s-a nascut anterior casatoriei, nu are nicio relevanta din moment ce acesta a fost recunoscut de tata.

Aveti la indemana si posibilitatea de a formula o plangere penala impotriva sotului, precum si promovarea unei ordonante presedintiale in care sa solicitati incredintarea provizorie a minorului catre dvs. spre crestere si educare si evacuarea tatalui din imobil.
Pentru a scapa de situatie,primul lucru introduceti actiune de divort ,incredintare minor la judecatoria responsabila locatiei unde domiciliati
Pentru rapiditatea solutionarii divortului ,solicitati initial divortul si ulterior parataj
Problema spatiului o puteti solutiona prin mutarea in spatiu asigurat eventual de o ruda ,in extremis prin inchiriere
Nu exista, doamna, parasire de domiciliu azi, a murit Ceausescu! =D>
E o reminiscenta de expeimare la unii oameni, dar va puteti muta oriunde, nun va invinovateste nimeni de asta!
Si apoi, mergeti mai departe.
Atentie ca nu prea aveti timp sa va cresteti efectiv copilul daca lipsiti atatea ore pe zi... Vedeti cum va aranjati programul etc.
Stimata doamna. In timpul in care sunt eu la serviciu sau pe drum, copilul meu este la gradinita. Evident c-as vrea sa-mi petrec tot timpul cu baiatul meu. Daca m-as muta in chirie undeva, m-ar ajuta si prietenii si sefii mei. Chiar mi-au propus. Deci copilul meu ar putea primi sprijin si material si ar avea parte de educatie. Am o prietena (cea mai buna) care este educatoare si cu placere are grija de copilul meu. Are si ea doi copii. In ce priveste termenul de "parasire de domiciliu" -am folosit asta pentru ca nu stiu altul. Poate i se zice altcumva acum, dar l-am intalnit frecvent pe forumurile cu dreptul familiei, divorturi etc...
Cu respect.
mirodenia

Alte discuții în legătură

Divort ContSters166528 ContSters166528 Locuiesc in chirie cu fica mea de 5 ani,sunt in divort,sotul a parasit domiciliul acum 2 luni.Ce obligatii are el fata de noi pana la divort?In prezent el zice ... (vezi toată discuția)
Divort laurica.ionica laurica.ionica Buna! Am si eu o intrebare, cum imi pot ajuta prietena sa divorteze?ea s-a casatorit de la 19 ani si a facut un bebe.in prezent prietena mea are 25 de ani iar ... (vezi toată discuția)
Divort cu minor vladutionel vladutionel buna ziua!. M-am despartit de sotul meu dupa 14 ani de casnicie.avem un copil de 11 ani. impreuna am sta cu chirie de 2 ani.el a plecat la parintii lui si eu ... (vezi toată discuția)