Locuiesc in chirie cu fica mea de 5 ani,sunt in divort,sotul a parasit domiciliul acum 2 luni.Ce obligatii are el fata de noi pana la divort?In prezent el zice ca locuieste cu o femeie iar motivul lui de divort este gelozia mea insuportabila.Ce este de facut in cazul asta?
Pe perioada divortului pot fi dispuse masuri vremelnice cu privire la obligatia de intretinere a minorului, a pensiei alimentare, obligatie ce revine tatalui , pe calea ordonantei presedintiale.
Sotii sunt obligati sa contribuie in raport de mijloacele fiecaruia la cheltuielile casniciei precum si la cheltuielile necesare cresterii si educarii minorului.
In situatia despartirii in fapt a celor doi soti, asa cum este cazul dvs. este evident ca sotul dvs. nu va mai participa la aceste cheltuieli.
Daca insa nu v-ati decis inca cu privire la promovarea actiunii de divort, puteti solicita instantei de judecata stabilirea unei pensii de intretinere in favoarea minorei, urmand sa probati faptul ca tatal acesteia a parasit domiciuliul conjugal si nu mai contribuie la cresterea si educarea minorei.
Probe:-inscrisuri, interogatoriul paratului.
Actiunea este scutita de plata taxei de timbru.
Legal nu are inca nici o obligatie, moral in schimb...dar, fiind in divort solicitati pe calea unei ordonante presedintiale incredintarea provizorie a minorei si obligarea paratului la plata unei pensii de intretinere pana la solutionarea divortului; dar daca apreciati ca in aprox. 2 luni se pronunta divortul, nu prea mai are rost, ptr. ca si calea de care v-am vorbit reprezinta tot un proces si nu se solutioneaza foarte rapid. Oricum, in cadrul actiunii de divort sper ca ati solicitata pensie de la data introducerii actiunii de divort si daca faceti dovezi ca nu contribuie material la cresterea si educarea micutei, atunci va fi obligat sa va plateasca pensia de intretinere retroactiv, de la data introducerii actiunii si nu de la data pronuntarii.
avocat Cristina Popescu