avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 956 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... actiune in constatare ?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

actiune in constatare ?

Avem o executare silita inceputa in anul 2003 - titlul este obtinut in april.2002, investirea cu formula ex.in ian.2003 - . Dupa luptele seculare ale debitorului - vreo 10 contest. la ex., citeva plingeri pen. si diverse alte actiuni -, creditorul din executarea sil. lasa cererea sa se perime. Intre timp, impotriva acestui creditor se declanseaza procedura falimentului, in locul fostului administrator fiind numit un lichidator. Acest lichidator a fost informat oficial de catre executorul jud. despre executarea inceputa de fostul administrator, dar nu face nimic in acest sens. cum spuneam cererea de executare s-a perimat. Intre timp s-a prescris si dreptul de a cere executarea sil. ( art.402 ind.2 (3) cpc). Ce solutii are debitorul pentru a se constata printr o hotarire jud. implinirea prescriptiei ?
Cel mai recent răspuns: Gabriela PĂDURARIU , Alte profesii 10:18, 17 Februarie 2007
Instanta nu-ti poate transforma constatarea intr-o contestatie la executare (poate la titlu), insa, ei sunt suverani asa ca nu se stie niciodata:(
Bafta si tine-ne la curent:)
Totusi, art.399(1) cpc spune ca "...Impotriva executarii silite insesi...se poate face contestatie la executar...", ceea ce ar indica desfiintarea executarii ca efect al perimarii doar pe calea contestatiei la executare.
Avem o cerere de executare incuviintata (in dosar facindu-se f. multe acte de executare: Somatie, diverse p-v , etc) si lasata in nelucrare mai mult de 6 luni. Ultimul act in acest dosar a fost sentinta de recuzare a executorului jud.def.si irev. De atunci nimic.
Avem dosar de executare dar nu mai avem executor jud. Pt. a putea continua executarea inceputa in acest dosar, creditorul trebuie sa se adreseze altui bej - in termen, evident-.
Avind in vedere aspectele de fapt prezentate, cum ar fi mai indicat : sa cer constatarea perimarea executarii pe art.111 cpc sau pe calea contestatiei la ex. ?#-o
Ultima modificare: Marți, 6 Februarie 2007
Gabriela PĂDURARIU, Alte profesii
Pe art. 111 Cpc nu poti merge deoarece nu ceri constatarea unui drept, ci a unei situatii de fapt.
Nici pe contestatie nu merge pentru ca nu e nici o contestatie "activa" pe care sa o contesti.

Pur si simplu ceri ca instanta sa constate ca perimata execcutarea din dosarul.... Nu am Codul la mine sa-ti dau si textul de lege.



Pur si simplu ceri ca instanta sa constate ca perimata execcutarea din dosarul.... Nu am Codul la mine sa-ti dau si textul de lege.


pai nu avem decit art.248 si 389 cpc.
fiind vorba de perimarea executarii sil., ma gindesc la art.389.
bun, si cum calific actiunea ?
Poti cere perimarea in temeiul art.389 c.proc.civ.,
Dacă creditorul a lăsat să treacă 6 luni de la data îndeplinirii oricărui act de executare, fără să fi urmat alte acte de urmărire, executarea se perimă de drept şi orice parte interesată poate cere desfiinţarea ei.
Cred ca este o actiune in constatarea perimarii.
Ultima modificare: Marți, 6 Februarie 2007
Cornel Vasile, Consilier juridic

Alte discuții în legătură

Actiune in constatare sau contestatie la executare? sau....? ContSters40598 ContSters40598 Executare silita inceputa si desfiintata prin constatarea perimarii. Intre timp a intervenit si prescriptia executarii silite. Debitorul avand interesul ... (vezi toată discuția)
Perimarea executarii anna2000 anna2000 ca urmare a contestatiei la executare s-a admis exceptia perimarii executarii in temeiul art. 389 cpc iar prin sentinta ramasa definitiva s-au anulat toate ... (vezi toată discuția)
Cpntestatie la executare (art.399 al.1) sau actiune in constatare (art.111 cpc) ? ContSters40598 ContSters40598 In cazul in care impotriva debitorului nu s-a pornit executarea silita mai bine de 5 ani de cand titlul executoriu putea fi pus in executare , ce cale are ... (vezi toată discuția)