avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 341 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... (ne)recunoastere paternitate
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

(ne)recunoastere paternitate

Buna Ziua,
La cateva luni de la terminarea unei relatii extraconjugale am aflat ca sunt tatal unui baietel. Acum mamica imi cere sa recunosc paternitatea la inregistrarea in certificatul de nastere (declarand ca nu are alte pretentii - nici macar pensie alimentara). In caz contrar ma da in judecata pt recunoastere paternitate (ceea ce poate insemna sa castige si sa platesc si cheltuieli de judecata si eventual pensie alimentara).
Intrebare: nefiind casatoriti, si nici neintentionand sa o facem, la ce obligatii ma expuna, acum sau in timp, daca accept sa figurez in certificatul de nastere? Alte sugestii aveti?
Multumesc.
Cel mai recent răspuns: elenas68 , utilizator 19:38, 31 Martie 2010
In primul rand poate exista posibilitatea de a face o recunoastere de paternitate si dvs. sa nu fiti tatal. Chiar daca dvs. recunoasteti copilul si aveti promisiunea din partea mamei ca nu are nevoie de pensie de intretinere, oricand, ulterior recunoasterii, poate fi promovata o actiune prin care sa fiti obligat la plata pensiei de intretinere.
In al doilea rand, cred ca ar fi si in interesul dvs. de a sti daca, respectivul minor e al dvs. sau nu. Mai mult, consider ca, in cazul in care e copilul dvs, aveti o obligatie morala de a participa la cresterea si educarea copilului din toate punctele de vedere: financiar, social etc.

Oricum, nimeni nu poate decide in locul dvs. Un sfat: adoptati pozitia care considerati ca e si in interesul copilului.
Cu siguranta, decizia va apartine!
Dar, daca aveti dubii in privinta faptului ca minorul este copilul dvs, aveti posibilitatea in a promova o actiune in tagada paternitatii.
Daca aveti certitudinea ca este copilul dvs., atunci aveti toate drepturile si obligatiiile oricarui parinte (atat legal cat si moral).
elenas.....pana la tagada paternitatii, trebuie facuta stabilirea paternitatii.....
in situatia in care de buna voie nu recunoasteti minorul la Oficiul de stare civila sau prin declaratie notariala(excludem testamentul...nu e cazul:) ), mama poate introduce actiune in stabilirea paternitatii, iar in baza probatoriului administrat sa se constate ca sunteti sau nu, tatal minorului
Roxana-ai dreptate!
Roxana, Elena, Alin,
Va multumesc. Credeti ca puteti vedea lucrurile dintr-o alta perspectiva: eu si cu "amanta" suntem 2 oameni maturi care am stiut de la inceput ca relatia avea pur un scop, sa zicem de viata paralela (ambii aveam deja pe cineva, duceam un fel de existenta paralela, provocatoare..). Problema e ca la un moment dat ea, desi se proteja prin conceptionale, a renuntat la ele fara sa-mi spuna si apoi am aflat ca a avut zeci de incercari de a ramane insarcinata cu alti parteneri, dar fara rezultat. In aceste conditii, analizand acum, iau in calcul o varianta de a fi fost pacalit, mai ales ca nu am stiut de copil, pana la nastere.
Acum, aparand la nastere si cerandu-mi ferm una din cele 2 optiuni (de buna voie sau prin judecata), stau si incerc sa-mi fac o strategie de contra-atac, just in case.
Ce ma ajuta sa stiu de la profesionisiti ca voi/aflati pe acest forum este daca exista vreo metoda legala de a nu recunoaste copilul (n-am absolut nimic cu bebe, chiar e simpatic) si de a demonstra cumva ca totul s-a produs fara voia mea. Iertati-ma, dar e ca si cum cineva te urmareste la baie (...) si-ti ia cateva mostre (...), fara stirea ta si apoi ramane insarcinata..
Multumesc.

Alte discuții în legătură

Test de paternitate Adipetre94 Adipetre94 Buna ziua de curand fosta prietena a nascut.stiu ca este capilu meu dar nu ma lasa sa-l vad ne-am certat si nici nu vrea sa ma vada.Avand in vedere ca sta cu ... (vezi toată discuția)
Buna ziua!! dintr-o relație de 3 ani de zile, nefiind căsătorită ... Pop_pop Pop_pop Buna ziua!! Dintr-o relație de 3 ani de zile, nefiind căsătorită ,a rezultat o fetiță. La acel moment, eu am aflat că aș fi avut 2 luni de sarcină, ... (vezi toată discuția)
Obtinerea custodiei minorului de catre mama, care recunoaste adulterul avut loc in timpul separarii in fapt Anonimus00 Anonimus00 Buna ziua! Sunt casatorita de 12 ani, casatorie din care au rezultat 2 minori, primul fiind recunoscut de catre tata, al doilea fiind motivul intentarii de ... (vezi toată discuția)