avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 745 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Impozite, taxe şi timbrul de ... Persoanele care au cumparat case fara scop comercial ...
Discuție deschisă în Impozite, taxe şi timbrul de mediu 2013. Legalitate şi interpretare juridică

Persoanele care au cumparat case fara scop comercial intre 2005 si 2009 nu vor plati TVA

Din continutul articolului dvs.cu titlul de mai sus nu inteleg daca eu, persoana fizica care am achizitionat un imobil intr-o cladire noua, cu scopul de locuinta, sunt scutita integral de plata TVA?
Mentionez ca la achizitionare am platit TVA 5%.

Daca sunt scutita integral de plata TVA ce trebuie sa fac pentru recuperarea procentului de 5% platit la achizitionare?

Multumesc
Cel mai recent răspuns: kaospilot , utilizator 18:21, 2 Aprilie 2010
Ati platit.TVA fiind locuinta noua ,achizitie in baza unei legi speciale..,deci nu recuperati nimic!!!!
articolul se refera la persoanele fizice care au cumparat locuinte noi de la dezvoltatori persoane fizice, iar acesti dezvoltatori nu au platit tva catre bugetul statului.
In septembrie 2007 am achizitionat fara scop comercial un apartament nou - in imobil nou - de la dezvoltator persoana juridica... in consecinta am achitat 19% TVA. Nu am beneficiat de nici un fel de lege speciala. Aflu acum ca persoanele fizice care au achizitionat asa ceva in perioada 2005-2009 nu ar fi trebuit sa plateasca TVA. Nu inteleg de ce s-ar face o discriminare intre persoanele fizice ce au achizitionat functie de dezvoltator persoana fizica sau juridica. Personal interpretez ca statul ar trebui sa-mi returneze cei 19% pe care i-a colectat de la persoana juridica, apartamentul nefiind achizitionat in scop comercial.
Altfel operatiunile in sine nu au sens.
1. Persoana fizica (plata TVA) ==> Dezvoltator Persoana juridica (Incasare TVA) - colectat de stat
2. Persoana fizica (fara plata TVA) ==> Dezvoltator Persoana fizica (plata TVA pentru ceva ce nu a fost achitat?!?)

Daca in cazul 2 Dezvoltatorul trebuie sa achite el 19% din ce a incasat, inseamna ca si in cazul 1 ar trebui sa se aplice aceeasi regula, iar mie sa mi se returneze banii de la stat... altfel mi se pare discriminare.
Edit: On second thought - banii ar trebui sa mi se returneze de catre dezvoltator???
Ultima modificare: Sâmbătă, 27 Martie 2010
kaospilot, utilizator
si persoanele fizice care au achizitionat de la dezvoltator persoana fizica au platit tva, platind pretul pietei din zona la vremea respectiva, numai ca dezvoltatorul nu s-a inregistrat ca si comerciant in scopuri tva, nu a emis o factura pt tranzactia respectiva si nu a platit mai departe tva catre stat.

taxa pe valoare adaugata este un impozit indirect, pe consum.
dvs fiind consumatorul final, nu trebuie sa primiti nici un ban inapoi :) imi pare rau ca va dezamagesc.

dupa rationamentul dvs. ar trebui sa va dea statul si tva pe carnea cumparata din supermarket, nu? ca doar alti clienti care cumpara carne din piata fara bon fiscal nu platesc tva, corect? dvs. de ce nu ati avea acest drept.?!?!?! asta chiar e discriminare :) :) :) scuze - o gluma proasta.

toate cele bune!
Ultima modificare: Sâmbătă, 27 Martie 2010
danike, utilizator
Nici nu ma gandesc ca as putea recupera TVA. Mesajul in sine era o gluma vis-a-vis de stirea de pe canalele media. Dar situatia este absurda acum cand statul se trezeste sa ceara TVA de la dezvoltatorii persoane fizice pe o perioada de 5 ani dupa ce i-a lasat sa creada ca opereaza legal.

Faptul ca pretul pietei ar fi inclus implicit si TVA in tranzactia dintre persoane fizice este o metafora financiara a dumneavoastra si nesustinuta de nimic legal cata vreme dezvoltatorul nu platea TVA si nimeni nu il tragea la raspundere pentru acest fapt. Daca ar fi fost tras de maneca poate pretul real al pietei era ceva mai mare... inclusiv pentru mine care am achizitionat de la persoana juridica.

Chiar nu vi se pare hilar? Chiar nu credeti ca pretul real al pietei ar fi putut fi mai sus in conditiile in care acele persoane fizice dezvoltatoare trebuiau sa plateasca TVA? Poate nu chiar cu 19% dar cu un 10% imobilele ar fi fost mai scumpe.

Alte discuții în legătură

Promisiune bilaterala vanzare cumparare - schimbarea pretului final ionutv19 ionutv19 In urma cu jumatate de an am incheiat o promisiune bilaterala de vanzare cumparare pentru un teren. In contractul respectiv se stipuleaza clar pretul final al ... (vezi toată discuția)
Tva la cumparare apartament nou ciprianr ciprianr Buna ziua Anul trecut, mai exact in octombrie 2007, am semnat o promisiune de vanzare-cumparare pentru un apartament intr-un complex rezidential nou. ... (vezi toată discuția)
Tva 5% la apartamente noi ieugenb ieugenb Buna ziua, Recent am cumparat un apartament , intr-un imobil nou.Conform contractului semnat , \\"vanzatorul\\" este o persoana fizica impreuna cu sotia , ... (vezi toată discuția)