avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 559 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Expertize judiciare şi ... Schimbare metoda de evaluare
Discuție deschisă în Expertize judiciare şi extrajudiciare

Schimbare metoda de evaluare

Buna ziua,
Am urmatoarea situatie:
- partaj judiciar imobil cu plata sulta
- s-a facut raportul de expertiza initial de catre expert folosindu-se urmatoarele 2 metode: metoda costului standard pt cladire si metoda coeficientilor de bonitate pentru teren
- apoi au urmat 3 termene la care una din parti a facut obiectiuni, pe care instanta le-a admis si la care expertul a raspuns mai mult sau mai putin complet.
Mentionez ca majoritatea obiectiunilor se refereau la greseli majore de calcul matematic precum si la omiteri de aplicare a unor coeficieti pe care expertul ii admitea,dar apoi nu-i mai aplica in calcule
- la ultimele obiectiuni ( si acestea tot legate de calcule), expertul nu raspunde la obiectiuni (spunand ca obiectiunile privind calculele sunt subiective) si hotaraste schimbarea metodei de evaluare in metoda comparatiei directe atat pt cladire cat si pt teren

Astfel, la o asemenea situatie va rog sa ma ajutati cu urmatoarele informatii:
1. Se poate schimba metoda de evaluare fata de cea/cele folosite in raportul initial? ( incheierea de sedinta dispunea: "refacerea RETC, cu mentiunea ca la intocmirea lucrarii sa aiba in vedere si obiectiunile formulate de parti cu privire la raportul initial intocmit, precum si obiectiunile formulate la termeniul de fata, ref la eventualele corectii ale calculelor si la existenta unor erori materiale")
2. La metoda comparatiei directe, expertul a aplicat aleatoriu si incomplet niste corectii la ofertele din ziare luate in analiza - va rog sa-mi spuneti de unde se iau acesti coeficienti de corectie (daca se gasesc in vreun document oficial) si care sunt acestia ca denumire si valori?

Sincer, nu inteleg de ce unele expertize frizeaza logica si contin greseli matematice grosolane, iar altele sunt f clare. Cum poti determina ca avocat un expert sa fie concis si logic intr-o lucrare...!!!

va multumesc anticipat pt atentia acordata
Cel mai recent răspuns: zorroBIS , utilizator 10:24, 16 Mai 2010
David75 a scris:


Sincer, nu inteleg de ce unele expertize frizeaza logica si contin greseli matematice grosolane, iar altele sunt f clare. Cum poti determina ca avocat un expert sa fie concis si logic intr-o lucrare...!!!

va multumesc anticipat pt atentia acordata




Raspunsul este foarte simplu. Depinde de profesionalismul expertului si a modulului de aplicare de catre acesta a principiilor deontologice.
O sa incerc sa va lamuresc pe cat posibil. Cea mai utilizata si cea mai corecta metoda comparatiei vanzarilor pentru imobile similare. In ceea ce priveste corectiile aplicate de catre expert, acestea le stabileste singur si nu exista nicaieri tabele sau asa ceva cu coeficienti de corectie.
Vis a vis de metoda bonitarii, aceasta nu este recunoscuta de Standardele Internationale de Evaluare.
In ceea ce priveste claritatea unei expertize, asta tine de experienta si expertiza aveluatorului. Posibil ca unii, nu vreau sa acuz pe nimeni, sa ascunda lipsa de expertiza in fraze alambicate si lucrari greu de inteles.
1. de fapt in aceasta expertiza expertul a folosit 1 singura metoda de evaluare - costul. adica valoarea imobilului = valoare teren (obtinut prin ... bonitare? ) + costul de inlocuire al constructiei.
Sfatul meu este sa va angajati un expert evaluator consultant. asta dupa ce mai intai va demonstrat Dvs. ca este capabil sa intocmeasca impartial si coerent un raport de evaluare.
Hmmm ... si concis si logic in evaluare ... . Ramaneti la logic. si cereti expertului sa va prezinte concis doar concluziile raportului in prima pagina a raportului. Asta o poate face. :)
Dle. Expert Petrescu Cezar,
Spuneti ca metoda bonitatii nu este "recunoscuta" de Standardele Internationale...
Ce sa insemne "recunoscuta" ?
Dar oare metodele agreate de "Standarde Internationale" (si imbratisate, normal, ca o speranta de viitor-luminos, de catre toti membrii ANEVAR) sunt CORECT APLICABILE IN ROMANIA DE ASTAZI ?
Acestea indica ca valoare de baza )de plecare) o oarecare "valoare de piata" (
Respectiv valoarea la care se fac, efectiv, tranzactii, in piata, nu?)
DAR unde exista, clar, transparent, verificabil si inalienabil, publicate (publice) aceste valori de efectiva-tranzactionare ? Niciunde !
Si-atunci, sa evaluam plecand de la o estimare fara vreo baza si grosolana ("grosolana" in sensul ca se pleaca de la ofertele de vanzare-ale-romanului-care-mereu-spera-sa-dea-un-tun, preluate/publicate de agentiile imobiliare care, si ele, traind din comision-luat-ambelor-parti (!), atata au manarit/manipulat/umflat cu pompa" preturile astea, de-au ajuns sa creasca de 10 ori in 5 ani (2003->2008) la care sa aplicam "bunul simt" (ce trece prin buzunar-stomac) al unui evaluator care sa estimeze/aplice el coeficientii lui ?
Cum se face atunci ca aceasta "valoare de piata", pentru acelasi obiect al evaluarii, este atat de diferita in functie de cel care plateste evaluarea si scopul evaluarii ? Daca, in baza evaluarii ANEVAR, trebuie luati bani (de ex.vreun credit bancar) valoarea creste, dar daca trebuie dati bani (de ex.taxe) aceeasi valoare se injumatateste ? Ca asa-i tot romanul...smecher...Si daca nu este smecher...este luat de prost...
Ceea ce nu se poate spune (cred) despre canadienii, nemtii, englezii...de la care au plecat vestitele Standarde Internationale...
Cum sa aplici corect o norma straina, bazata pe o anumita corectitudine si transparenta publica, la o societate corupta ?
Si, revenind, la chestiune...monser...sunt aceste Standarde Internationale...omologate in Romania, de catre Ministerul Justitiei, de catre Guvern, de catre oricine cu oarece abilitare ?
Sau visam cu ochii deschisi la gloria apusa a romanului cinstit ?
Ca urmare, cum ramane ?
Eu cu cine votez ?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Expertiza judiciara teren color66 color66 Buna ziua, In urma vizitei expertului judiciar in vederea evaluarii terenului unde locuiesc in indiviziune cu sora mea acesta a declarat ca metoda de ... (vezi toată discuția)
In atentia avocatiilor pledanti: confuzia intre notiuni. denaturarea realitatii. valabilitatea raportului de expertiza judiciara. legalmgm legalmgm O prima consecinta a confuziei intre notiunile de \"valoare de circulatie\" si cea de \"valoare de piata\". Statistic vorbind, avocatii pledanti au observat ... (vezi toată discuția)
Notiunea de "valoare de piata" in acceptiunea standardelor nationale si europene legalmgm legalmgm B. Standardele Internaţionale de Evaluare (International Valuation Standards Committee, 12 Great George Street, London, United Kingdom, SW1P 3AD, ... (vezi toată discuția)