avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 571 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Partaj
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Partaj

Buna ziua! Sunt divortat de cateva luni si doresc sa fac partajul bunurilor mobile (sa-mi scuzati lipsa vocabularului de specialitate). Ideea este urmatoarea: in timpul casniciei (16 ani) am facut si 2 credite destul de mari, pe care le-am folosit la amenajarea aparatmentului (in care locuim in continuare impreuna). Intrebarea este daca in cadrul partajului, pe langa bunurile mobile pot cere introducerea si celor doua credite, pe care le-am platit singur, ea nefiind niciodata coplatitor. La momentul partajului, creditul trebuie sa fie in desfasurare sau se poate cere partaj si pentru creditele care deja au fost achitate?? Va multumesc!!
Cel mai recent răspuns: raducuf , utilizator 12:59, 29 Martie 2010
Divortul si partajul nu au nici un efect asupra contractului de imprumutare (creditare) a bancii. Daca fosta Dvs. sotie nu apare in contractul cu banca, nu se va schimba nimic. Daca insa dansa apare, iar Dvs. nu contactati banca, notificand-o despre schimbarile de natura familiara ... nici in acest caz nu se va intampla nimic.

Banca poate sa partajeze creditele, daca vrea si daca este posibil -- pentru detalii trebuie sa contactati banca respectiva (depinde de nivelul veniturilor, de clauzele contractului cu banca etc.)
Daca, in temeiul art. 32 pct. c) din Codul familiei creditul a fost facut pentru implinirea nevilor obisnuite ale casatoriei iar sotia, la momentul angajarii creditului a fost de acord cu creditul, chiar si tacit, atuncui puteti pune problema asumarii obligatiei si de catre sotie in suportarea acestor cheltuieli.

Dar, se pune problema dovezii in cazul in care veti junge in instanta. De ce nu incercati o solutionare pe cale amiabila, prin mediere?
Atat datoriile , cat si bunurile dobandite de la data casatoriei sunt comune, in genere (exceptiile sunt strict si limitativ prevazute de art.31 din Codul Familiei ).
In vederea recuperarii creantelor, institutia bancara poate manifesta o opozitie la partaj .( sau poate solicita atribuirea bunului catre unul dintre soti , pentru a -l putea urmari ).

Iata ca divortul produce efecte si asupra creditelor contractate in timpul casatoriei.(spre exemplu, o situatie de exceptie e partajul in timpul casatoriei cerut de creditori )
Imparteala datoriile poate avea loc cata vreme este ceruta , indiferent de ratele care deja au fost achitate , sau daca respectivul credit a fost platit in integralitate.

Ultima modificare: Luni, 29 Martie 2010
CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA", Avocat
dvs la partaj impartiti locuinta si creditul in desfasurare.
Banii aceia din care dv. achitati creditul, de unde erau? Ca tare ma tem ca erau comuni...
E dificil de impartit un credit, va recomand sa contactati un avocat, caci depinde de multe aspecte de fapt imposibil de cunoscut aici.

Alte discuții în legătură

Partaj catalina.p catalina.p Ea a achizitionat 1)un autoturism in valoare de 36000 ron- prin credit bancar pe 7 ani-cu 8-9 luni inainte de incheierea casatoriei , dar cu 2 luni inainte ... (vezi toată discuția)
Vindere bunuri inainte de partaj ContSters49480 ContSters49480 Buna ziua. Dupa aproape doi ani, am divortat de sotie, cu acte in regula. Urmeaza partea urata, si anume, partajul. Am o speta: Masina cumparata in timpul ... (vezi toată discuția)
Solutii noemi2 noemi2 Buna ziua, as dori un sfat ce se mai poate face in urmatoarea situatie: -datorita problemelor de sanatate grave, a trebuit sa optez pentru pensionare care a ... (vezi toată discuția)