avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 504 soluții astăzi

Marți, 11 februarie, are loc evenimentul: Negocierea colectivă - Alegerea reprezentanților angajaților și provocările practice. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... lipsuri mari in gestiune
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

lipsuri mari in gestiune

buna ziua,

care este procedura in cazul in care un reprezentant de vanzari are lipsuri mari in gestiune? exista acte care dovedesc primirea marfii si de asemenea inventarele periodice sunt semnate si de el.
daca marfa nu mai exista, cum se poate recupera contravaloarea ei in bani?
mentionez ca reprezentantul de vanzari nu are mai nimic in proprietate.
Cel mai recent răspuns: ContSters61319 , utilizator 10:37, 29 Martie 2010
Reprezentantul de vanzari a semnat un proces verbal de predare -primire a stocurilor de marfa respective? Are incheiat cu societatea un contract de munca sau o alta forma de colaborare?
In principiu , este vorba de gestiune frauduloasa daca acel reprezentant de vanzari are si calitatea de gestionar ! Calitatea de gestionar nu trebuie neaparat sa fie explicita , ea poate fi acceptata tacit de acel angajat prin semnarea proceselor de predare -primire marfa , prin semnarea inventarelor lunare sau trimestriale si prin gestionarea efectiva a produselor receptionate.B-)
Se face plangere penala impotriva respectivului pentru gestiune frauduloasa si va constituiti parte civila vatamata cu suma X , reprezentand contravaloarea produselor lipsa!
L nr 22/1969 privind angajarea gestionarilor,
art 16 Cind gestionarul a cauzat o paguba in gestiune la locul sau de munca si aceasta nu se acopera integral in termen de luna de la obtinerea titlului executoriu definitiv,unitatea se va despagubi din garantia in numerar constitita in favoarea sa
art 24 Angajatii raspund material,potrivit codului munci si prevederilor prezentei legi,pentru pagubele cauzate in gestiuni prin fapte ce nu constituie infractiuni
Art 25 Gestionarul raspunde integral fata de unitate pentru pagubele pe care le-a cauzat in gestiunea sa

Unitatea daca apreciaza recuperarea, formuleaza plangere penala.
In raport de probele administrate autoritatea in drept urmeaza sa dispuna masuri legale
Daca cauza ajunge in instanta,aceasta poate dispune hotarare care sa fie investitia cu titlu executoriu,prin care gestionarul sa fie executat prin bunurile in evedenta sau poprire pe sumele financiare cu titlu de retributie
Ultima modificare: Luni, 29 Martie 2010
ynocentta, utilizator
reprezentantul de vanzari are contract de munca pe perioada nedeterminata. exista pv-uri de predare primire semnate si de el. inventarele trimestriale sunt acceptate prin semnatura.

nu putem spune deocamdata ca este 100% gestiune frauduloasa, deocamdata mergem pe lipsa de interes, neglijenta etc., bineinteles cu oarecare suspiciuni.
deocamdata vrem sa recupereze ori banii ori produsele.

1. produsele noastre sunt decontate de casele de asigurari pe baza unor decizii eliberate acestea, catre asiguratii care au nevoie de ele. bineinteles, asiguratul are mai intai o recomandare medicala.

2. reprezentantul face comanda de produse din depozitul central, pentru asiguratii de pe zona lui. el are datoria sa "culeaga" de la acestia acte doveditoare(decizie de la CAS, recomandare medicala, copie CI, pv predare primire etc....)pe care ulterior noi sa le depundem la case pentru decontare. se pare ca el nu are niciun fel de acte de la asigurati. dupa ce produsele ajung la el.... se formeaza o gaura neagra, nu poate justifica unde s-au dus acestea.
ContSters61319, utilizator
L nr 22/1969 art 27 daca nu se poate determina masura in care fiecare a contribuit la producerea pagubei,despagubirea se repartizeaza intre cei in cauza proportional cu castigul mediu al fiecaruia pe ultimile 3 luni;in cazul pagubei constatate intr-o gestiune in care manipularea bunurilor se face in colectiv de mai multi angajati sau in schimburi succesive,fara predare de gestione intre schimburi,despagubirea se repartizeaza si proportional cu tmpul lucrat de fiecare,de la ultima inventariere ,in gestiunea in care s-a produs paguba
noi stim ca respectivul reprezentant este singurul vinovat pentru ca nu a urmat prevederile ROI, ROF si ale unei proceduri speciale interne care impun un anumit circuit al actelor si al produselor.

insa, este o problema faptul ca noi nu i-am impus sa aduca garantii sau nu a fost numit expres "ca "gestionar"?. din fisa postului(semnata) si din ROI(semnat) rezulta ca una din atributiunile lui este de a primi produsele noastre.

bun, in cazul in care avem toate actele necesare deschiderii actiunii in instanta, ce poate decide aceasta?

multumesc frumos pentru raspunsuri!
ContSters61319, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Predarea de gestiune eindianu eindianu am si eu o intrebare legata de predarea unei gestiuni, sunt gestionar la o firma de logistica am vrut sa-mi dau demisia de la firma actuala si a fost facut un ... (vezi toată discuția)
Gestiune narcidani narcidani buna ziua! in data d 19.09.2011 mam angajat in functia de lucrator gestionar la o firma,cu 5 zile inainte mai precis in 14.09.2011 am fc un inventar iar in ... (vezi toată discuția)
Inventar cu probleme Beauty Beauty Buna ziua As dori va rog frumos sa ma lamuriti si pe mine cum se face un inventar corect M-am angajat la o firma in functia reprezentat vanzari si timp de 1 ... (vezi toată discuția)