avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 991 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Deschiderea succesiunii.
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Deschiderea succesiunii.

Buna ziua,

In cazul in care se procedeaza la deschiderea succesiunii, ce trebuie stiut in momentul in care cel care solicita succesiunea, se prezinta la notar?
Ma refer la documente, dar si la taxe si cand se platesc catre notar. Ptr. prima intrevedere trebuie platit onorariu? Trebuie mers la un anumit notar sau il alegem pe cel cu care am mai lucrat?

Situatie: succesiune intre 4 frati, dupa parinti decedati, casa si terenuri: curte + terenuri agricole.

Multumesc.
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Ma intai, faceti cerere pentru deschiderea procedurii succesorale la primarie, vi se dau unele acte privind imobilele trecute in evidentele lor pe parintii dvs, apoi cu certificatele de deces, actele dvs de stare civila , extrase de carte funciara etc. mergeti la notar , pentru obtinerea certiticatului de mostenitor.
NU coteaza notarul la care va prezentati / dar trebuie sa fie unul din raza circumscriptiei unde se gasesc imobilele, probabil unde au locuit parintii dvs.
Fiecare notar are preturile sale afisate.
Ultima modificare: Luni, 29 Martie 2010
ContSters122901, utilizator
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Succesiunile se deschid prin moarte.
Dvs. dezbateti, nu deschideti.
Mergeti la un notar din circumscriptia domiciliului defunctului, nu a imobilelor.
Trebuie sa aveti de principiu certificatul de deces, actele mostenitorilor ( certificate de nastere, C.I.), dovada bunurilor mobile si imobile care compun masa succesorala, certificate fiscale pt bunuri ( care sa ateste ca sunt platite taxele si impozitele la zi).
Va mai spune notarul daca e nevoie de ceva.
Nu se plateste la prima intrevedere, in functie de contravaloarea masei succesorale, va va spune cat costa. Daca mergeti in termen de 2 ani de la deschiderea succesiunii ( data decesului) nu platiti impozit, doar onorariu.
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Mai bine intrebati direct la notar, e mai sigur. Unii au nevoie de anexa, altii nu, depinde si de speta...
Notarul sa fie de la domiciliul ultim avut de cel ce lasa mostenirea insa... :(
Daca faceti dupa ambii parinti deodata, de la ultimul domiciliu al ultimului dintre parinti.
Taxele depind si de timpul trecut de la decese etc.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Parinti meii au fost despartiti 20 de ani inainte de decesul tatalui ... aida33 aida33 Parinti mei au fost despartiti 20 de ani inainte de decesul tatalui , dar niciodata divortati ,el avand domiciliul in alta localitate decat mama . Dupa alti ... (vezi toată discuția)
Succesiune tanasecatalin41@yohoo.com tanasecatalin41@yohoo.com maximul de ani pentru deschiderea succesiuniisi pasii ce trebuie urmati+actele necesare(cred ca au trecut vreo 15 ani) (vezi toată discuția)
Cat costa o succesiune? mitach mitach Buna ziua.In 2005 bunicul meu a decedat.Succesiunea nu a fost facuta inca.As vrea sa va intreb cam la ce sume se ajunge cu o succesiune? Poate imi mai dati un ... (vezi toată discuția)