avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 405 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Impozite, taxe şi timbrul de ... Rambursare/compensare TVA
Discuție deschisă în Impozite, taxe şi timbrul de mediu 2013. Legalitate şi interpretare juridică

Rambursare/compensare TVA

Buna ziua
Din Octombrie 2009 am de luat vreo 17.000 lei TVA de rambursat (asta dupa controale, contestatii, hotarari de instanta). Nici pana in ziua de azi nu am vazut 1 leu. Mi se spune ca nu sunt bani la buget... desi eu am convingerea ca nu sunt bani pentru mine avand in vedere ca am avut "tupeul" sa contest procesul-verbal pe care cei de la control l-au incheiat si s-a mai gasit si un judecator care sa-mi dea dreptate.
Oricum, avand in vedere ca se termina trimestrul, as fi vrut sa incerc sa compensez din aceasta suma, sumele ce le-as datora ca impozit pe profit si poate chiar si ca impozit pe salarii, asigurari sociale, etc. Am intrebat la Finante si mi s-a spus ca nu se poate face aceasta compensare. De ce? Nu se poate... Care-i legea? Faceti o cerere scrisa si solicitati informatii...
Chiar nu se poate face aceasta compensare? Imi puteti spune o lege unde este prevazuta chestia asta?
Oare e corect ca statul sa aiba sa-mi dea de aproape jumatate de an o caciula de bani, dar lunar tot eu sa ma duc sa platesc?? Daca eu nu as fi achitat aceasta suma pana acum as fi platit o groaza de penalitati. Mie o sa-mi dea cineva 2 lei dobanda?!? Sau va trebui sa stau iar prin tribunal si, eventual, sa cer executare silita?!?
Ultima modificare: Luni, 29 Martie 2010
Lulica, utilizator
Cel mai recent răspuns: Lulica , utilizator 09:15, 30 Martie 2010
Puteti sa-i dati in judecata si sa cereti compensarea sumelor de bani datorate cu cele pe care le aveti de incasat! Si , de asemenea , puteti solicita ca , pe toata durata procesului , sa nu se calculeze penalitati de intarziere, cum nici dvs nu vi se calculeaza pentru sumele pe care le aveti de incasat!
In instanta nu se joaca nimeni cu chestiunile acestea si judecatorii va vor da dreptate!B-)
Codul de procedura :
Art. 116

Compensarea

(1) Prin compensare se sting creanţele administrate de Ministerul Economiei şi Finanţelor cu creanţele debitorului reprezentând sume de rambursat sau de restituit de la buget, până la concurenţa celei mai mici sume, când ambele părţi dobândesc reciproc atât calitatea de creditor, cât şi pe cea de debitor, dacă legea nu prevede altfel.
(3) Compensarea se face de organul fiscal competent la cererea debitorului sau înainte de restituirea ori rambursarea sumelor cuvenite acestuia, după caz. Dispoziţiile art. 115 privind ordinea stingerii datoriilor sunt aplicabile în mod corespunzător.

(4) Organul fiscal poate efectua compensare din oficiu ori de câte ori constată existenţa unor creanţe reciproce, cu excepţia sumelor negative din deconturile de taxă pe valoarea adăugată fără opţiune de rambursare.

(5) În cazul compensărilor efectuate de organul fiscal conform alin. (4), creanţele fiscale ale debitorului vor fi compensate cu obligaţii datorate aceluiaşi buget, urmând ca din diferenţa rămasă să fie compensate obligaţiile datorate altor bugete, în mod proporţional.
(9) Organul competent va înştiinţa în scris debitorul despre măsura compensării luate potrivit alin. (3), în termen de 7 zile de la data efectuării operaţiunii.

norme :
111.2. Cererea de compensare trebuie sa cuprinda elementele de identificare a solicitantului, precum si suma si natura creantelor fiscale ce fac obiectul compensarii.

Puteti cere si dvs dobanzi:
Art. 124
Dobânzi în cazul sumelor de restituit sau de rambursat de la buget
1) Pentru sumele de restituit sau de rambursat de la buget contribuabilii au dreptul la dobândă din ziua următoare expirării termenului prevăzut la art. 117 alin. (2) sau la art. 70, după caz. Acordarea dobânzilor se face la cererea contribuabililor.


Art. 70
Termenul de soluţionare a cererilor contribuabililor
(1) Cererile depuse de către contribuabil potrivit prezentului cod se soluţionează de către organul fiscal în termen de 45 de zile de la înregistrare.

(2) În situaţiile în care, pentru soluţionarea cererii, sunt necesare informaţii suplimentare relevante pentru luarea deciziei, acest termen se prelungeşte cu perioada cuprinsă între data solicitării şi data primirii informaţiilor solicitate.

Uitati si aici, poate totusi aveti programare pentru restituire :
[ link extern ]
Multumesc mult pentru raspunsuri
Nu am nici o programare pentru rambursare (din pacate).
Iar la Finante (Calarasi) parca nu am cu cine ma intelege... ultima "favoare" care spun ca mi-o fac este sa cer un nou control?!
Probabil ca singura solutie este tot instanta... iar asta dureaza...
Uf!:(
Lulica a scris:


Nu am nici o programare pentru rambursare (din pacate).

. ultima "favoare" care spun ca mi-o fac este sa cer un nou control?!



Ceva nu e in regula ; daca s-au indeplinit toate caile de atac si aveti hot irevocabila pentru suma pe care spuneti ca ati contestat-o , atunci nu e cazul pentru un nou control
Daca nu aveti programare pentru rambursare sau suma nu apare in evidentele fiscului ca ar fi de rambursat, poate au facut recurs si nu s-a inchis procedura juridica.
depuneti decont negativ de tva cu optiune de rambursare si se rezolva :)
daca nu depuneti, nu se compenseaza din oficiu.
eu presupun ca dumneavoastra ati avut control fiscal tematic si in urma controlului, a contestatiilor si a hotararilor judecatoresti s-a stabilit tva de recuperat.
aceata suma de recuperat nu se poate compensa decat daca cereti efectiv rambursarea sumei.
cred ca nu ati explicat corect situatia si de aceea exista aceasta confuzie.

Alte discuții în legătură

Compensare RobertZoicas RobertZoicas Va rog sa-mi spuneti parerea d-voastra in intelesul Normelor Metodologice ale art. 116 din Codul de procedura fiscala: decontul de TVA reprezinta un document ... (vezi toată discuția)
Momentul stingerii datoriilor prin compensare cu deconturi negative de tva ionutt ionutt Buna ziua! Care este momentul la care opereaza compensarea obligatiilor fiscale cu creantele rezultand din deconturile negative de TVA. Ma intereseaza si in ... (vezi toată discuția)