Va rog sa-mi spuneti parerea d-voastra in intelesul Normelor Metodologice ale art. 116 din Codul de procedura fiscala: decontul de TVA reprezinta un document care dovedeste dreptul meu la rambursare (la soldul sumei negative de TVA este trecuta valoarea de recuperare) ?
111.3. Cererea de compensare va fi însoţită de documente care dovedesc dreptul contribuabilului la rambursarea sau restituirea de la buget a sumelor, cum sunt: copii legalizate de pe hotărârile judecătoreşti definitive şi irevocabile sau de pe deciziile de soluţionare a contestaţiilor, rămase definitive, ori de pe deciziile de impunere emise de organele fiscale, precum şi copii de pe orice documente din care să rezulte că suma plătită nu reprezintă obligaţie fiscală.
Decontul de TVA care contine sume de rambursat, va confera doar dreptul de solicita restituirea taxei respective, drept care va poate fi acordat in urma solicitarii prin decizia prin rambursarea emisa de catre organele fiscale.
Compensarea TVA de rambursat cu alte obligatii de plata se poate face numai daca aveti o decizie de rambursare emisa de organele fiscale.
Asa cum spunea si colegul de mai sus, dvs solicitati rambursarea, iar aici apar 2 situatii:
1.) daca valoarea este sub 10.000 de lei, rambursarea va avea loc sub forma unei compensari directe de catre organul fiscal, controlul avand loc ulterior, cu ocazia unui alt control, sau control de fond.
2.) daca valoarea depaseste 10.000 de lei, va avea loc un control fiscal, care va constata daca solicitarea este reala, pe ce documente se bazeaza, si care este valoarea de rambursat stabilita de organele de control(cat cereti, nu inseamna ca atata si primiti), iar apoi va avea loc o compensare directa de catre organul fiscal, iar diferenta va fi achitata prin banca.
In toate cazurile, finatele emit decizia de rambursare si ordinul de compensare.