avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 875 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Impozit pe profit Cheltuiala combustibil
Discuție deschisă în Fiscalitate - Impozit pe profit

Cheltuiala combustibil

Ca administrator imi pot deduce cheltuiala cu combustibilul,stiind ca tva nu se deduce din 01.05.2009.
Cel mai recent răspuns: Imago Expert Consult SRL , Contabil 14:58, 30 Martie 2010
Da, puteti deduce cheltuielile dar trebuie sa intocmiti foaie de parcurs pentru deplasarile efectuate cu auto!
Limitarea de deductibilitate introdusa de OUG 34 / 11.04.2009 (zi neagra :(( ) se refera atat la deductibilitatea TVA, cat si la deductibilitatea din punct de vedere al impozitului pe profit.

Exista cateva exceptii de la regula de nedeductibilitate a combustibilului, in sensul ca sunt acceptate la deductibilitate cheltuielile cu combustibilul efectuate cu urmatoarele vehicule:
• vehicule rutiere motorizate cu o greutate maxima autorizata care sa depaseasca 3.500 kg si care au mai mult de 9 scaune de pasageri, incluzand si scaunul soferului, aflate in proprietatea sau in folosinta contribuabilului;
• vehicule utilizate exclusiv pentru: interventie, reparatii, paza si protectie, curierat, transport de personal la si de la locul de desfasurare a activitatii, precum si vehiculele special adaptate pentru a fi utilizate drept care de reportaj, vehiculele utilizate de agenti de vanzari si de agenti de recrutare a fortei de munca;
• vehicule utilizate pentru transportul de persoane cu plata, inclusiv pentru activitatea de taxi;
• vehicule utilizate pentru inchirierea catre alte persoane, inclusiv pentru desfasurarea activitatii de instruire in cadrul scolilor de soferi.

In opinia mea, activitatile uzuale ale administratorului unui SC, nu se incadreaza in exceptiile de mai sus. Daca, spre exemplu, acesta este si angajat al societatii si fisa postului prevede ca desfasoara activitati de agent de vanzari, sau distanta intre locuinta sa si locul de munca nu ii permit sa foloseasca (in mod eficient) mijloacele de transport in comun, atunci s-ar putea deduce cheltuiala cu combustibilul. Trebuie insa sa va blindati cu acte doveditoare in ce priveste folosinta vehiculului, asa cum sugera si colegul Mihai Grigore.

Va sfatuiesc sa cititi cu mare atentie:
OUG 34: [ link extern ]
Norme metodologice la OUG 34: [ link extern ]

dar mai ales, manualul de lucru al inspectorului MFP,
Circulara MFP referitoare la OUG 34: [ link extern ]
Ultima modificare: Marți, 30 Martie 2010
Imago Expert Consult SRL, Contabil

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Deductibilitatea pentru autoturisme saaa saaa Din OUG noua imi poate spune cineva ce anume se deduce legat de autourismele de serviciu? Intr-o parte am inteles ca nu se mai deduce nimic, azi am citit ce ... (vezi toată discuția)
Inregistrare bon de casa combustibil gabi.b gabi.b Cum inregistrez un bon de conbustibil la o microintreprindere? Este deductibil tva? Mai este valabil oug 34/2009 \"De asemenea, atat la calculul profitului ... (vezi toată discuția)
Deducere tva la combustibil adinaelena adinaelena Buna ziua la o firma de transport (nu persoane de obicei moloz de pe santiere ) pot deduce tva ul la combustibil dar cheltuiala avand in vedere ca acesta ... (vezi toată discuția)