avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 911 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme privind insolvenţa, ... insolventa si achizitii publice
Discuție deschisă în Probleme privind insolvenţa, lichidarea judiciară şi falimentul

insolventa si achizitii publice

O firma aflata in insolventa poate participa la achizitii publice? Si daca da care ar fi temeiul juridic
Cel mai recent răspuns: viorell2004 , utilizator 12:58, 7 Iulie 2011
Precizare: atat situatia cu ofertant firma in insolventa ( nu faliment sau dizolvare) cat si ofertant cu probleme la plata obligatiilor catre bugetulde stat sau local trebuie clar reglementata prin Fisa de date in fuctie de complexitatea si valoarea contractului si implicit riscul executarii acestuia. Conform OUG 34/2006 autoritatea contractanta poate exclude un ofertant in situatiile mentionate. Acest "poate" trebuie clarificat in cerintele Fisei de date. Legea reglementeaza derogari in cadrul achizitiei unor stocuri de produse inconditii avantajoase de la anumiti operatori care procedeaza la lichidarea acestora, iar in acest caz se poate regasi si o firma in insolventa ( generala)dar asupra careia instanta nu s-a pronuntat cu privire la solutionarea cauzei prin aplicarea procedurii de faliment sau reorganizare.
Ultima modificare: Miercuri, 6 Iulie 2011
viorell2004, utilizator
Multumesc foarte mult. Fisa de date cere declaratie ca ofertantul nu se afla in situatiile din art 181 din OUG 36 actualizata.
De aceea as vreas sa stiu daca in caz in care participam ca sustinator tehnic al unui ofertant putem fi exclusi (in OUG se mentioneaza doar ca sustinatorul nu trebuie sa se afle in situatiile din art. 180 (nu si 181).
Art. 181 - Autoritatea contractantă are dreptul de a exclude dintr-o procedură pentru atribuirea contractului de achiziţie publică orice ofertant/candidat care se află în oricare dintre următoarele situaţii: a) a intrat în faliment ca urmare a hotărârii pronunţate de judecătorul-sindic; b) *** Abrogată de O.U.G. nr. 76/2010 c) nu şi-a îndeplinit obligaţiile de plată a impozitelor, taxelor şi contribuţiilor de asigurări sociale către bugetele componente ale bugetului general consolidat, în conformitate cu prevederile legale în vigoare în România sau în ţara în care este stabilit; c1) în ultimii 2 ani nu şi-a îndeplinit sau şi-a îndeplinit în mod defectuos obligaţiile contractuale, din motive imputabile ofertantului în cauză, fapt care a produs sau este de natură să producă grave prejudicii beneficiarilor acestuia; d) a fost condamnat, în ultimii trei ani, prin hotărârea definitivă a unei instanţe judecătoreşti, pentru o faptă care a adus atingere eticii profesionale sau pentru comiterea unei greşeli în materie profesională; e) prezintă informaţii false sau nu prezintă informaţiile solicitate de către autoritatea contractantă, în scopul demonstrării îndeplinirii criteriilor de calificare şi selecţie.

In consecinta, autoritatea are dreptul si nu obligatia.
Celelalte prevederi sunt explicite s i fara echivoc - daca sunteti in insolventa, dar nu in faliment avetidreptul sa participati. Atentie la obligatiile prevazute de L 85/2006 - in antetulactelor sa fie prevazut ca sunteti in insolventa si participarea sa fie aprobata si semnata de administratorul special si administratorul judiciar.
Cu privire la taxe siimpozite cititi in site-ul ANRMAP - Puncte de vedere. Succes.
Multumesc foarte mult pentru raspuns. Nu suntem in insolventa ci doar avem restante la plata obligatiilor la buget. Inteleg ca in acest caz am putea participa ca sustinator tehnic si financiar si sa depunem doar delaratia ca nu se situam in situatile mentionate in art 180 din OUG 36 actualizata.
Daca se poate as vrea sa mai stim cum se poate justifica un pret "mic" oferit. Sa intelegem ca trebuie sa justificam doar diferenta intre 85% din valoarea estimata si pretul nostru sau diferenta dintre valoarea estimata si pretul nostru ?
Ce documente ar trebui sa pregatim (sau ar putea sa ne solicite autoritatea contractanta) pentru a justifica un pret "mic".
Multumesc foarte mult.
Multumesc foarte mult pentru raspuns. Nu suntem in insolventa ci doar avem restante la plata obligatiilor la buget. Inteleg ca in acest caz am putea participa ca sustinator tehnic si financiar si sa depunem doar delaratia ca nu se situam in situatile mentionate in art 180 din OUG 36 actualizata.
Daca se poate as vrea sa mai stim cum se poate justifica un pret mic oferit. Sa intelegem ca trebuie sa justificam doar diferenta intre 85% din valoarea estimata si pretul nostru sau diferenta dintre valoarea estimata si pretul nostru ?
Ce documente ar trebui sa pregatim pentru a justiifca un pret mic.
Multumesc foarte mult.

Alte discuții în legătură

Oferta mea a depasit bugetul - ce se intampla? razvan911 razvan911 Buna ziua, Am participat la o lictatie unde bugetul estimat in SEAP pentru acea procedura era de 1 mil de lei. AM fost doua firme participante. Firma mea ... (vezi toată discuția)
Sustinere tehnica tert Geom1 Geom1 Inca am o nelamurire asupra ce inseamna, cf. art. 190/OUG 34 \\"Capacitatea tehnică şi profesională a ofertantului/candidatului poate fi susţinută, pentru ... (vezi toată discuția)
Pret neobisnuit de scazut dddimitriu dddimitriu Am castigat o licitatie - criteriul: pretul cel mai scazut - la diferenta de 43 lei (patruzecisitrei!!) fata de o alta firma. AC imi solicita raspuns si ... (vezi toată discuția)