avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1467 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... ABUZ IN SERVICIU
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

ABUZ IN SERVICIU

29 iunie 2009
Sunt secretar intr-o unitate scolara, in urma unei adrese primite de la Judecatorie , prin care ne solicitau veniturile nete pe ultimile 6 luni ale unui domn profesor din unitate, pentru majorarea pensiei alimentare , am eliberat Judecatoriei o adeverinta cuprinzand veniturile realizate ( ceea ce primeste omul in mana) fara popririle existente ( Car, sindicat si pensia alimentara). S-a depus plangere penala de catre fosta sotie a domnului profesor.Am fost audiata de catre politie si de catre procuratura, incadrandu-mi fapta la art.289, fals intelectual.Adeverinta eliberata a fost eliberata pe baza copiilor statelor de plata , parafate de catre contabilul si directorul scolii. Sumele sunt reale dar nu sunt veniturile nete ( din venit brut se scad darile catre stat si rezulta venitul net dupa care se scad popririle – iar in cazul d-l prof. pensia alimentara rezultand restul de plata – pe care l-am copiat in aceea adeverinta).
Pentru postul de secretar nu se cer studii de specialitate. Se emit adeverinte de catre serviciul secretariat datorita faptului ca tot noi facem si salariile ( introduc pe baza pontajelor datele in calculator-dupa care se listeaza si se duc la serviciul contabilitate pentru viza de control preventiv).

…de atunci s-a scurs aproape un an timp In care am tot asteptat cu sufletul la gura sa vad solutia luata de procurori..intre timp s-a schimbat oarecum cate ceva in institutia in care lucrez si anume ca d-na contabila a inteles ca are anumite atributiuni ( pe care le nega la inceput)..dar nimic scris ( ma refer la modificarea fiselor postului). De curand politia a mai solicitat pentru rezolvarea dosarului inca o adeverinta unde se cerea in mod expres..cine are in atributiuni eliberarea si semnarea adeverintelor de venit..in adeverinta eliberata de unitate se specifica clar ca acele adeverinte care necesita venituri nete..sunt certificate de catre contabilitate ( tin sa subliniez..ca acesta s-a corectat de la patenia mea de anul trecut si la insistentele mele verbale)..totodata si fisele posturilor a contabilului si directorului.
Pe scurt..am fost chemata astazi sa mi se comunice ca din incadrarea art. 289 fals intellectual sunt incadrata in abuz in serviciu.. tin sa mentionez ca d-nei director I s-a deschis dosar penal pentru neglijeta.

VA ROG MULT DE TOT ( nu mai pot gandi normal de un an de zile)..sa-mi spuneti ce implica acest articol..sunt speriata ma gandesc la profesia mea….Vineri sunt chemata la procuror ( pentru discutarea documentelor)..nu stiu ce se intampla,,Cum este posibil..pentru o eroare sa fiu incadrata..astfel…ce ma sfatuiti sa fac?..va rog si multumesc :(
Cel mai recent răspuns: uta72 , utilizator 18:07, 21 Martie 2011
Parerea mea este ca nu o sa vi se intample mai nimic! In sensul ca veti primi o amenda administrativa care nici nu figureaza in cazier! Dar , nu vreau sa extrapolez. Cand mergeti la procuror sfatul meu este sa mergeti insotita de un avocat specializat in penal ! Sunt mai multe aspecte care va exonereaza de raspundere , si anume: faptul ca dvs , in calitate de secretara nu aveati de unde sa aveti statele de plata , deci le-ati primit . De asemenea, faptul ca in fisa postului dvs nu era trecuta obligatia sa calculati si sa eliberati adeverinte privind salariul fara viza control financiar sau contabilitate. Un alt aspect important este faptul ca acele tabele le-ati primit cu viza compartimentului contabilitate si a directorului institutiei, deci a redacta o adeverinta in baza unor documente primite de la alte compartimente va exonereaza pe dvs de raspundere!
Oricum, dupa ce veti primi rezolutia procurorului aveti termen 20 de zile de la comunicare sa o atacati la primul procuror din cadrul parchetului respectiv. Daca primiti amenda administrativa atacati oricum rezolutia!B-)
Succes!
Fapta de abuz in serviciu este prevazute de art.246 Cpp si consta in fapta functionarului public care in exercitiul atributiilor de serviciu nu indeplineste un act sau il indeplineste in mod defectuos si prin aceasta cauzeaza o vatamare intereselor legale ale unei persoene se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 3 ani.
Este bine sa luati legatura cu un avocat care sa va reprezinte in faza de urmarire penala.
Care este motivul mai exact pentru care sunteti chemata?
sunt chemata pentru a mai da o semidelaratie ( asa mi s-a spus) si pentru ca dosarul penal este pe final..nu stiu ce inseamna asta..tin sa mentionez..ca am fost la toate audierile cu un avocat..sunt speriata..credeti ca pot primi amenda penala?..practic nici nu stiu exact ce implica asta..pot fi afectata profesional?
ma scuzati... va multumesc pentru raspunsurile de mai sus
~ Conținut șters la cerere ~

Alte discuții în legătură

Fals intelectual uta72 uta72 Sunt secretar intr-o unitate scolara, in urma unei adrese primite de la Judecatorie , prin care ne solicitau veniturile nete pe ultimile 6 luni ale unui domn ... (vezi toată discuția)
Neinceperea urmarii penale cu amenda administrativa uta72 uta72 In urma unei anchete penale am primit decizia de NUP cu amenda administrativa cu drept de plangere in 20 de zile, as dori sa stiu tot ce implica sau nu aceasta ... (vezi toată discuția)
Citatie in calitate de intimat uta72 uta72 in urma unei anchete penale cu privire la intocmirea unei adeverinte de salariat privind marirea pensiei alimentare si care a fost intocmita gresit , ancheta ... (vezi toată discuția)