avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 578 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Juridic-mostenire
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Juridic-mostenire

Buna ziua. Va rog mult sa ma lamuriti si pe mine intr-o problema. Mama mea doreste sa divorteze si vrea sa-mi treaca pe numele meu partea ei din apartamentul in care locuieste cu tatal meu. Vrea sa faca acest lucru in timpul vietii, deoarece este grav bolnava si nu vrea sa am probleme tatal meu, dupa ce ea nu va mai fi, in ceea ce priveste partea care i se cuvine ei. Apartamentul este cumparat in timpul casatoriei lor, este bun comun. Se poate realiza acest lucru? Care ar fi pasii de urmat? Va multumesc frumos.
Cel mai recent răspuns: Gabriela Mihai , Avocat 11:34, 30 Martie 2010
actiunea de divort poate fi concomitenta cu partajul bunurilor comune dobindite in timpul casatoriei. dupa obtinerea hotaririi irevocabile, se poate face un contract de donatie, vinzare cumparare pentru bunurile asupra carora s-a stabilit dreptul de proprietate a mamei dv. actiunea de partaj poate imbraca si o forma amiabila.
Da, se poate acest lucru! Exista 2 variante:
-- partaj voluntar , pe cale amiabila , mama si tatal dvs se inteleg asupra impartirii in cote egale a apartamentului , iar ulterior , mama dvs poate sa va vanda partea ei;
-- partaj in instanta , in cazul in care mama si tatal dvs nu se inteleg si atunci instanta de judecata va desemna un expert tehnic judiciar care va aprecia daca apartamentul este partajabil si in ce fel , iar daca nu este partajabil instanta va acorda apartamentul uneia dintre parti cu drept de sulta pentru cealalta parte
Succes!
=D>
Dar sa stiti ca nu prea e o mostenire asta... si e musai dupa partaj!

Mai aveti varianta ca mama sa va cedeze partea ei inainte de partaj, adr ar insemna ca daca vreti sa stabiliti cui ii revine imobilul si in ce proportie, sa va intelegeti apoi dv. cu tatal ori prin buna-intelegere ori in instanta prin partaj.
E o vanzare de drepturi litigioase, dar asta e mecanismul in esenta.
Succes!
Va complicati prea mult daca nu mai aveti nici un frate.
Practic, e de ajuns sa divorteze mama si sa faca partajul. Apoi o mosteniti.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Imobil ipotecat,obiect de partaj dupa recasatorire? tumi tumi buna ziua ,as vrea sa stiu daca apartamentul pe care l-am dobandit printrun credit ipotecar,incheiat pe numele meu, impreuna cu sotia din prima casatorie,si ... (vezi toată discuția)
Partaj divort ancamaia ancamaia Buna ziua, Sunt casatorita de 10 ani si am 2 copii minori.De cand ne-am casatorit locuim in casa mamei mele,iar in timpul casatoriei am construit o casa in ... (vezi toată discuția)
Divort mamina mamina Buna ziua, Am o problema destul de delicata ,pe care nu o pot discuta cu nimeni.Asa cum spune si titlul subiectului este vb despre un divort .In cateva ... (vezi toată discuția)