avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 454 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... Diferente de curs valutar
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

Diferente de curs valutar

1. Am avut mai multe contracte de prestari servicii externe catre o firma romana.
2. Am facturat in euro (pt ca se putea plati si in euro)
3. Firma mi-a platit cu 1 an intarziere, in lei, dar la cursul de la data emiterii facturii si nu de la data platii.
3. As vrea sa fac o actiune in pretentii pe diferente de curs valutar (s-au adunat 11.000 euro). Am sanse, din moment ce in contracte nu se specifica la ce curs se face plata? Eu stiu ca diferenta de curs nu e considerata diferenta de pret, iar riscul aprecierii/deprecierii ar trebui sa apartina celui vinovat de intarziere.
E vre-un text de lege in acest sens? E practica?
Multumesc!
Cel mai recent răspuns: Marius Bote , Practician in insolventa 21:50, 3 Aprilie 2010
~ Conținut șters la cerere ~
Buna seara.
Desi nu este prevazut in Codul civil,incercati cu o actiune invocand ,,principiul impreviziunii" adica tocmai aceste riscuri ce pot aparea in derularea contractelor. Ar fi avut efect scontat daca l-ati fi invocat la semnarea contractului,nu acum. Totusi incercati.
Pe viitor cand mai incheiati contracte de acest ,inserati ,,clauza de impreviziune ", care vă va apăra împotriva pagubelor decurgand din fluctuatiile valutare.
Aceasta clauza este prevazuta chiar si in noul Cod civil.
Este o notiune mai nou folosita la noi.
Cu stima.
Ultima modificare: Duminică, 4 Aprilie 2010
Marius Bote, Practician in insolventa

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Diferente de curs valutar ! keops keops Buna ziua ! Reprezint o firma de transport international si am o problema cu incasarile in valuta in urmatorul sens : 1. contractul de transport este ... (vezi toată discuția)
Contract de credit ipotecar anterior noului cod civil. invocarea impreviziunii Modern Modern Se poate invoca situatia de impreviziune intr-un credit ipotecar in franci elvetieni avand in vedere faptul ca la momentul semnarii contractului (anul 2008) ... (vezi toată discuția)
tarife in valuta ptr.bilete de avion barbutadddddddddddddd barbutadddddddddddddd Am urmatoarea problema si as dori daca stie,sa ma ajute cineva!! Pentru o deplasare in strainatate,am contractat mai multe bilete de avion. -am contractat ... (vezi toată discuția)