am niste nelamuriri referitoare la o speta care suna in felul urmator:
un teren este format din 2 parti-una a fost cumparata cu act de vanzare cumparare autentic, iar bucata mai mica a fost cumparata cu chitanta de mana. terenul in suprafata lui totala este inscris in cf. se doreste obtinerea unui titlu valabil pt partea cumparata prin chitanta de mana (cumparat in 1958)
intrebarile mele sunt:
ce actiune ar trebui introdusa? actiune pt obtinerea unei hotarari care sa tina loc de act autentic sau dobandirea uzucapiunii?din cate stiu prima este in realizare, iar a doua in constatare, astfel incat ar trebui introdusa cea in realizare mai intai...dar este posibil sa se obtina hotarare care sa tina loc de act autentic doar pe baza chitantei de mana? (mentionez ca terenul este in folosinta persoanei din anul 1958, a platit impozitele si taxele aferente etc....de cel care avandut nu se stie nimic, ar putea fi si decedat)
singura actiune pe care o puteti introduce este actiunea in constatarea uzucapiunii.
Actiunea prin care instanta sa pronunet o hotarare care sa tina loc de vanzare cumparare este in opinia mea prescrisa.
Colegul meu, are dreptate, asa se va constata dr de proprietate asupra acestei suprafete de teren, ca urmare a intervenirii prescriptiei achizitive (uzucapiunea lunga de peste 30 de ani), si daca nu mai stiti nimic de fostul proprietar, chemati in judecata Primaria, prin Primar.
va contrazic dl. av boncu. daca partea a avut posesia terenului din anul 1958 se poate cere in instanta pronuntarea unei hotarari care sa tina loc de act autentic de v-c . ;)
intr-adevar,trebuie lamurita problema cu prescriptia. (stiu ca am gasit udneva mai demult termenul de prescriptie pt aceasta actiune). dar daca actiunea nu este prescrisa, atunci fiind actiune in realizare ar trebui sa o introduc cu prioritate, nu?
Daca este vorba de teren intravilan, pe care exista probabil si o casa, se poate constata dreptul de proprietate prin emiterea Ordinului Prefectului, in baza art. 23 din legea 18/1991, pe cale administrativa, cu evitarea instantelor de judecata.:D