Problema mea este legata de obtinerea unei hotarari judecatoresti care sa tina loc de titlu de proprietate pentru terenul si casa de pe el in care locuiesc.
Am sa va descriu pe scurt situatia pentru a va da seama care ar fi cea mai buna metoda de actiune.
Parintii mei au cumparat in 1957 cu chitanta de mana un teren de 250mp pe care au construit casa in care locuiesc in prezent (casa a fost construita fara autorizatie de constructie).
Incepand din 1958 constructia si terenul (250mp) sunt inregistrate la Directia de taxe si impozite locale. Impunerea taxelor a fost facuta fara a detine acte de proprietate autentice.
Conform istoricului de rol fiscal pe care l-am obtinut d la Directia de taxe si impozite locale, pana in anul 1958 de cand platim noi impozitul, la adresa noastra nu exista nimeni in evidenta.
As dori sa deschid o actiune judecatoreasca invocand uzupcaciunea de 30 de ani pentru a obtine o hotarare judecatoreasca definitiva care sa tina loc de titlu de proprietate (in prezent nu am decat certificatul de mostenitor prin care s-a facut succesiunea dupa decesul tatalui meu si care nu e acceptat ca titlu de prorietate.)
In concluzie, va rog, daca puteti, sa ma sfatuiti catre cine ar trebui (ar fi cel mai bine) sa deschid actiune judecatoreasca pentru a obtine titlul de proprietate. Am inteles ca ar fi doua variante: impotriva primariei sau a celui de la care a cumparat tatal meu terenul.
Cererea de chemare in judecata se formuleaza in contradictoriu cu persoana de la care s-a cumparat imobilul, Primaria nu are calitate procesuala pasiva.
Insa, atentie la una dintre conditiile pe care trebuie sa le indepliniti pentru a uzucapa, respectiv, persoana de la care ati cumparat sa fi fost proprietarul imobilului.
Incercati mai intai procedura administrativa pentru obtinerea Ordinului prefectului, prin care se constata dreptul de proprietate pentru casa si teren, in conditiile legii 18/1991, art. 23. Trebuie sa depuneti cerere la primarie, si o schita cadastrala a terenului si a casei. Primaria va adauga un extras din registrul posesorilor din anul 1990, din registrul agricol 1988-1991, eventuale declaratii de la vecini ca nu le este afectat dreptul de proprietate (daca suprafata rezultata din masuratori este mai mare decat cea din registre) si va inainta documentatia catre prefectura. Consider ca aceasta procedura este mult mai facila, atat prin faptul ca implica costuri mult mai mici (actiunea pentru constatarea in instanta a dreptului de proprietate ca efect al uzucapiunii se taxeaza la valoare ), cat si ca durata (puteti obtine actul dorit cam in 30 de zile...)
Proprietate teren
ioana bordei
tata a construit fara autorizatie (!) o casa pe proprietatea statului. a intabulat-o in justitie dar nu si terenul. avocatul i-a spus ca terenul se obtine prin ... (vezi toată discuția)