avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 565 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... teren cumparat cu chitanta de mana, inscris in cf, ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

teren cumparat cu chitanta de mana, inscris in cf, obtinere titlu de proprietate

buna ziua,

am niste nelamuriri referitoare la o speta care suna in felul urmator:
un teren este format din 2 parti-una a fost cumparata cu act de vanzare cumparare autentic, iar bucata mai mica a fost cumparata cu chitanta de mana. terenul in suprafata lui totala este inscris in cf. se doreste obtinerea unui titlu valabil pt partea cumparata prin chitanta de mana (cumparat in 1958)
intrebarile mele sunt:

ce actiune ar trebui introdusa? actiune pt obtinerea unei hotarari care sa tina loc de act autentic sau dobandirea uzucapiunii?din cate stiu prima este in realizare, iar a doua in constatare, astfel incat ar trebui introdusa cea in realizare mai intai...dar este posibil sa se obtina hotarare care sa tina loc de act autentic doar pe baza chitantei de mana? (mentionez ca terenul este in folosinta persoanei din anul 1958, a platit impozitele si taxele aferente etc....de cel care avandut nu se stie nimic, ar putea fi si decedat)

va multumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: Antoanela Geaman , Avocat 16:16, 31 Martie 2010
da, este un teren intravilan...in documente exista si un ordin al prefectului si un certificat de atestare a dreptului de prop privata pe aproape toata suprafat de care vbeam (pt uzucapiune), mai putin 12 m...dar nu are nicio schita, delimitare.... valoareaza titlu de proprietate?
Ordinul prefectului este titlul de proprietate al terenului si al imobilului care se afla pe el!! (conform legii 18/1991). Cand s-a emis Ordinul prefectului s-a facut obligatoriu o schita cadastrala (de obicei, exista o Anexa la Ordin, in care este prevazuta schita imobilului - in dimensiune redusa si indicarea vecinilor).. Daca insa aceasta nu exista, mergeti la primarie, solicitati sa vi se comunice vecinii, dupa care chemati un expert sa va faca cadastrul si intabularea dreptului de proprietate. Succes!
ideea este ca tot terenul este intabulat....inscris in cf.... insa au fost niste litigii cu privire la o parte din el si din cate am observat nimeni nu a invocat acest ordin ca titlu de proprietate....este un pic mai complicat:)
va multumesc insa pt raspunsuri, acum stiu pe ce sa ma focalizez.
o zi buna!
uzucapiunea este singura solutie, va spun din experienta, majoritatea clientilor mei , inainte sa promoveze uzucapinea au trecut prin faza "ordin prefect"" si hotarare ce sa tina loc de a de v-c...au poierdut bani si, mai ales o gramada de timp:D

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cum as putea sa fac un act autentic? Mariusik_84 Mariusik_84 Buna ziua, In anul 1974 am cumparat, cu chitanta de mana, un teren si in acelasi an am construit si o casa. Am rol la financiar pe numele meu si platesc ... (vezi toată discuția)
Deschidere actiune judecatoreasca pentru obtinere titlu proprietate coyotu27 coyotu27 Buna ziua, Problema mea este legata de obtinerea unei hotarari judecatoresti care sa tina loc de titlu de proprietate pentru terenul si casa de pe el in ... (vezi toată discuția)
Certificat de mostenitor - succesiune - act de proprietate valy13 valy13 Buna ziua, Am nevoie de un sfat in urmatoarea situatie: - tatal meu a mostenit de la parintii lui terenul si casa in care locuieste (succesiunea a fost ... (vezi toată discuția)