La o licitatie,ofertantii cu minusuri la documentele de clarificare sunt eliminati din start,fara a se mai evalua partea tehnica si financiara sau se cer clarificari si apoi se merge cu evaluarea in continuare?
Ce se intampla cu ofertele care au si pret neobusnuit de scazut si care nu corespund criteriilor minime de calificare?Pentru ce anume se descalifica si cand?
Legislatia achizitiilor este vaga in ceea ce priveste acest subiect!
Depinde cum s-a cerut prin fisa de date, dar daca au datorii la bugetul de stat sau local clar trebuie sa fie descalificati. Eventual cand semnati procesul verbal de licitatie - mentionati ca aveti obiectiuni si insirati ce vi s-a parut ciudat! Dupa primirea rezultatelor puteti face contestatie! Iar in urma evaluarii contestatiei respective vedeti ce masuri se iau.
Exista o intreaga discutie cu privire la solicitarea de completare a documentelor. Din pct. meu de vedere nu ar trebui sa se mai solicite completari. Regulile sunt stabilite in documentatia de atribuire iar ofertantii trebuie sa le respecte. Din cate se pare insa, anrmap este de parrere ca institutiia poate solicita completarea sau daca nu doreste nu o face (art. 200), interpretare pe care o urmez si eu pt. a nu avea probleme. Daca un ofertant nu indeplineste cerintele minime de calificare atunci nu se mai trece la evaluarea tehnica sau financiara. Ofertantilor ce prezinta un pret neobisnuit de scazut trebuie sa li se ceara clarificari cu privire la fundamentarea pretului. Daca in urma raspunsurilor comisia de evaluare constata ca acestea nu sunt satisfacatore, va respinge oferta ca neconforma. Raspunsuri de genul "nu te intereseaza pe tine, eu imi mentin pretul" duc la respingerea ofertelor. Daca ofertantul prezinta documente din care sa reiasa ca preturile ofertate sunt reale atunci acesta nu poate fi respins.