avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 961 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... vanzare teren arendat
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

vanzare teren arendat

Buna ziua, stimati avocati.Sunt arendasul unui teren arabil extravilan pe care l-am cultivat cu grau de toamna ce urmeaza a fi recoltat in iunie-iulie a.c..Proprietarul a vandut acest teren in baza unui antecontract, pretul de vanzare fiind cu 100 000 lei mai mic decat cel oferit de mine . In prezent ne aflam in situatia in care cumparatorul persoana juridica, ne-a avertizat verbal ca ne distruge cultura de grau si infiinteaza dumnealui alta cultura.Am contract de arenda pe acest teren din anul 2006, valabil 10 ani. Va multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: mihaicalinescu2005 , utilizator 18:50, 11 Aprilie 2010
~ Conținut șters la cerere ~
Daca ati incheiat acest contract, cu respectarea prevederilor legale, in conformitate cu legea nr. 16/1994, l-ati inregistrat la Consiliul local, si ati respectat toate clauzele din contract....atunci, sunteti in regula. Daca nu ajungeti la o intelegere in ceea ce priveste rezilierea contractului, pe cale amiabila...atunci, se va ajunge in instanta. Daca ajungeti acolo, nu uitati sa solicitati daune. :)
rosulescu-lawyers a scris:

In primul rand arendatorul dumneavoastra trebuia sa respecte dreptul dumneavoastra de preemtiune la cumpararea terenului, iar numai in masura in care dumneavoastra nu doreati sa-l cumparati sau ofereati un pret nesatisfacator pentru arendator, acesta putea vinde la terte persoane.

Fara suparare, dar legea nr.16/1994- legea arendarii, nu spune nimic de vreun drept de preemtiune.Proprietarul, face ce doreste cu terenul care-i apartine de plin drept, il vinde cui doreste, si la pretul care considera ca-l coafeaza. Sigur....daca nu respecta termenii contractului de arendare, va raspunde in fata legii, dar, nu il poate obliga nimeni sa vanda cuiva, la un anumit pret.
Sper din toata inima, ca userul care a deschis topicul, nu a arendat un teren apartinand unei unitati administrativ-teritoriale, pentru ca atunci, treaba e groasa.... :)
~ Conținut șters la cerere ~
Contractul de arenda l-am incheiat cu respectarea prevederilor legale, LG. 16/1994, eu mi-am respectat obligatiile ca arendas iar in contract am stipulat dreptul de preemtiune in cazul vanzarii-arendatorul este o persoana fizica.Vanzarea terenului catre un tert ne-ar prejudicia grav activitatea. Nu cred ca intereseaza pe nimeni faptul ca atunci cand am arendat acest teren era necultivat de 10 ani si buruienile erau de 2 m inaltime, ca am investit pentru a-i reda fertilitatea.Intrebarea mea este urmatoarea: ce sanse am in instanta pentru a anula contractul definitiv de vanzare-cumparare pt. nerespectarea dreptului de preemtiune?

Alte discuții în legătură

Contractul de arenda poate bloca vanzarea ? dory.na dory.na Buna ziua, Ma confrunt cu o problema.Am incheiat cu un " nene " un contract de arendare al unui teren agricol,conform acestui contract acel "nene" are drept ... (vezi toată discuția)
Cum pot obtine renuntare la drept de preemptiune de la arendas vinti vinti Buna ziua, va aduc in atentie urmatoarele : sunt 3 mostenitori ( cu certificat de mostenitor )asupra unui teren care acum este arendat. Arendasul le-a ... (vezi toată discuția)
Incetare contract arenda. deces arendator alinc2000 alinc2000 Buna ziua. In anul 2007 bunicul meu a incheiat cu o societate un contract de arenda pentru o perioada de 10 ani. In primavara acestui an au decedat ambii ... (vezi toată discuția)