avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 274 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Cum pot obtine renuntare la drept de preemptiune de ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Cum pot obtine renuntare la drept de preemptiune de la arendas

Buna ziua, va aduc in atentie urmatoarele : sunt 3 mostenitori ( cu certificat de mostenitor )asupra unui teren care acum este arendat. Arendasul le-a comunicat verbal ca nu e interesat sa cumpere terenul .Cei trei au gasit un cumparator si au luat legatura cu arendasul sa le dea negatie . Acesta a spus ca nu le da negatie ci ca vine el la notar si da atunci negatia . Cumparatorul nu e de acord cu acest fapt si se pare ca se retrage din negocieri. Mostenitorii si cumparatorul nu sunt din localitate, ei venind din orase diferite pentru tranzactie si orice piedica inseamna pentru ei bani pierduti. Intrebarea este : se poate obtine o negatie de la arendas care sa poata fi folosita la alte negocieri, avand in vedere ca in general arendasul este f.greu de gasit si nu se pot baza pe el ?
Cel mai recent răspuns: allbike , utilizator 10:56, 17 Martie 2014
Nu este necesara negatie expresa de la arendas.Pur si simplu ii faceti o notificare(oferta scrisa,e bine sa fie o recomandata ca sa aveti confirmarea ca a primit-o) si daca nu raspunde in termen de 30 inseamna ca nu doreste sa cumpere.
multumesc pentru raspuns . as dori o precizare - notificarea trebuie sa aiba un pret scris ? Intreb deoarece vanzatorii vand la ce pret reusesc sa vanda, cumparatorul actual cumpara la un pret putin mai mare dacat piata dar daca se retrage din tranzactie s-ar vinde chiar si la un pret mic .
Da.E obligatoriu ca in notificare sa se precizeze pretul.Trebuie sa prezentati toate conditiile din contract,nu doar pretul dar acesta din urma este cel mai important.

Art. 1732
Condiţiile exercitării dreptului de preempţiune
(1) Vânzătorul este obligat să notifice de îndată preemptorului cuprinsul contractului încheiat cu un terţ. Notificarea poate fi făcută şi de acesta din urmă.
(2) Această notificare va cuprinde numele şi prenumele vânzătorului, descrierea bunului, sarcinile care îl grevează, termenii şi condiţiile vânzării, precum şi locul unde este situat bunul.

Ultima modificare: Vineri, 31 August 2012
ContSters258804, utilizator
Multumesc!
pentru contractele de arenda incheiate inainte de 01.10.2011, e, sau nu e necesara notificarea arendasului cu privire la vanzarea terenului?

Nu se va putea naşte dreptul legal de preempţiune al arendașilor atâta vreme cât contractul de arendare a fost încheiat anterior datei de 1 octombrie 2011, aceste contracte urmând a rămâne reglementate până la expirarea lor de legea în vigoare la data încheierii lor.
(argument- art. 102 din Legea nr. 71/2011: „Contractul este supus dispoziţiilor legii în vigoare la data când a fost încheiat în tot ceea ce priveşte încheierea, interpretarea, efectele, executarea şi încetarea sa.” )
[ link extern ]

Ultima modificare: Luni, 17 Martie 2014
allbike, utilizator

Alte discuții în legătură

Cum pot vinde un teren daca arendasul incearca sa imi puna piedici? zensunnit zensunnit In primul rand, buna ziua. Detin un teren de 5 Ha si este dat in arenda . In ultima vreme m-am tot gandit sa il vand, iar inainte de a semna ultima data ... (vezi toată discuția)
Mostenire cocorica cocorica Buna ziua! In urma succesiunii eu mama sora si bunica am dobandit o mostenire printre care si un teren agricol care este arendat. Am discutat intre noi si am ... (vezi toată discuția)
Vanzare teren dritaS dritaS Am un teren de 3 ha dat in arenda pe o perioada de 5 ani (sunt in anul doi de contract)si doresc sa-l vand . Pot sa-l vand? (vezi toată discuția)