avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 383 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Cum pot obtine renuntare la drept de preemptiune de ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Cum pot obtine renuntare la drept de preemptiune de la arendas

Buna ziua, va aduc in atentie urmatoarele : sunt 3 mostenitori ( cu certificat de mostenitor )asupra unui teren care acum este arendat. Arendasul le-a comunicat verbal ca nu e interesat sa cumpere terenul .Cei trei au gasit un cumparator si au luat legatura cu arendasul sa le dea negatie . Acesta a spus ca nu le da negatie ci ca vine el la notar si da atunci negatia . Cumparatorul nu e de acord cu acest fapt si se pare ca se retrage din negocieri. Mostenitorii si cumparatorul nu sunt din localitate, ei venind din orase diferite pentru tranzactie si orice piedica inseamna pentru ei bani pierduti. Intrebarea este : se poate obtine o negatie de la arendas care sa poata fi folosita la alte negocieri, avand in vedere ca in general arendasul este f.greu de gasit si nu se pot baza pe el ?
Cel mai recent răspuns: allbike , utilizator 10:56, 17 Martie 2014
o opinie similara cu cea de mai sus:

Dreptul de preemţiune se naşte în favoarea arendaşului în temeiul legii pentru toate contractele de arendare încheiate după data intrării în vigoare a Codului civil, deoarece anterior acestei date (respectiv la momentul intrării în vigoare a Legii 247/2005) art. 9 din Legea arendării nr. 16/1994, care reglementa pe atunci dreptul de preemţiune al arendaşului, a fost abrogat.

în această ordine de idei, eu zic că, potrivit dispoziţiilor art. 6 din Codul Civil, care consacră principiul neretroactivităţii legii civile, contractul de arendare încheiat anterior datei de 01 octombrie 2011 şi ulterior anului 2005 nu poate conferi arendaşului un drept de preemţiune la vânzarea terenului de către arendator, întrucât dispoziţia care reglementa acest drept fusese abrogată, după cum am arătat mai sus.

[ link extern ]

intrucat contractul de arendare încheiat anterior datei de 01 octombrie 2011 şi ulterior anului 2005 nu poate conferi arendaşului un drept de preemţiune la vânzarea terenului de către arendator, mai e sau nu mai e obligatorie notificarea arendasului?



Ultima modificare: Luni, 17 Martie 2014
allbike, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cum pot vinde un teren daca arendasul incearca sa imi puna piedici? zensunnit zensunnit In primul rand, buna ziua. Detin un teren de 5 Ha si este dat in arenda . In ultima vreme m-am tot gandit sa il vand, iar inainte de a semna ultima data ... (vezi toată discuția)
Mostenire cocorica cocorica Buna ziua! In urma succesiunii eu mama sora si bunica am dobandit o mostenire printre care si un teren agricol care este arendat. Am discutat intre noi si am ... (vezi toată discuția)
Vanzare teren dritaS dritaS Am un teren de 3 ha dat in arenda pe o perioada de 5 ani (sunt in anul doi de contract)si doresc sa-l vand . Pot sa-l vand? (vezi toată discuția)