Legislaţia fiscală a cunoscut modificări majore în ultima perioadă, dar multe dintre noile prevederi lasă loc interpretărilor şi nu lămuresc ce tip de impozit trebuie să aplice anumite firme. Spre exemplu, printr-o ordonanţă de urgenţă publicată recent, s-a stabilit ca firmele cu capital privat care au realizat venituri de până la 500.000 de euro în 2016 să trecă, de la 1 februarie, la impozitul pe veniturile microîntreprinderilor, în cotă de 3% dacă nu au salariaţi şi de 1% dacă au cel puţin o persoană angajată. În acelaşi timp, de la 1 ianuarie a intrat în vigoare legea impozitului specific, care obligă firmele din turism, restaurante şi alimentaţie publică să plătească un nou tip de impozit. În lipsa normelor de aplicare, aceste societăţi nu ştiu, efectiv, cum să aplice noile reguli. Citește articolul
Legea impozitului specific, care a introdus, de la 1 ianuarie 2017, un nou tip de impozit pentru firmele din sectorul turistic, restaurante şi alimentaţie publică, trebuie să aibă şi norme metodologice de aplicare ca să poată fi aplicată. Termenul-limită până la care acestea ar fi trebuit să fie elaborate expiră azi. Citește articolul
De la 1 ianuarie 2017, în legislația românească a fost introdus un nou tip de impozit, care avantajează anumite companii și le dezavantajează semnificativ pe altele. Practic, noul sistem de impozitare se calculează în funcție de anumite variabile, fără a se ține cont dacă afacerile sunt sau nu profitabile, astfel că micile entități, în special, vor fi nevoite să achite mai mult decât o făceau până acum. Citește articolul
Noul Cod fiscal a intrat în vigoare la început de 2016, însă unele prevederi se aplică din prima zi a acestui an, aşa cum este cazul reducerii cotei de taxă pe valoarea adăugată (TVA) de la 20% la 19%. Totodată, există şi reglementări care au dispărut din legislație, precum impozitul pe construcţii, cunoscut mai bine ca "taxa pe stâlp". Despre acestea, dar şi despre celelalte noutăţi fiscale aplicabile de la 1 ianuarie 2017, aflaţi din cele ce urmează. Citește articolul
Din 2017, firmele din turism şi alimentaţie publică vor plăti un impozit specific, calculat, printre altele, în funcţie de poziţionarea afacerii şi suprafaţă dedicată. Deși inițial și microîntreprinderile erau vizate de această schimbare a modului de impozitare, ulterior, prin modificări succesive ale legii în Parlament și artificii de interpretare legislativă, ele au ajuns să fie excluse de la aplicarea noului impozit. Citește articolul
Legea care introduce din 2017 un impozit specific în turism şi alimentaţie publică a fost publicată recent în Monitorul Oficial şi va avantaja marile afaceri, în timp ce micile restaurante sau baruri vor datora un impozit majorat semnificativ faţă de cel plătit în prezent. În plus, actul normativ nu ţine cont de profitul pe care îl vor face aceste entităţi, noul sistem de impozitare urmând să se calculeze pe baza unei formule cu mai mulţi coeficienţi, în care poziţionarea şi suprafaţa utilă a unităţii vor determina suma anuală de plată. Pentru a susţine aceste afirmaţii, vă prezentăm în cele ce urmează câteva exemple concrete de calcul, în care vom evidenţia dezechilibrul dintre marile afaceri şi cele mărunte, chiar şi după ce documentul a trecut pentru a doua oară prin Parlament şi i-au fost aduse destule schimbări. Citește articolul
După ce a trecut de două ori prin Parlament, documentul care introduce în legislaţia autohtonă un nou tip de impozit forfetar, aplicabil operatorilor economici din domeniul turistic, hotelier, restaurante, baruri și alimentație publică a fost publicat azi în Monitorul Oficial şi se va aplica începând cu 2017. De altfel, comisiile din Camera Deputaţilor au adus actului normativ modificări semnificative în ceea ce priveşte valorile din formula de calcul a impozitului, astfel că, spre exemplu, proprietarii marilor restaurante vor achita aproape de două ori mai mult decât se stabilise în forma iniţială a proiectului, în încercarea de a se asigura un tratament fiscal cât de cât echitabil între afacerile mari şi cele mici. Citește articolul
Actul normativ care introduce un nou tip de impozit forfetar în legislaţia românească a fost publicat azi în Monitorul Oficial şi se va aplica de la anul. Concret, din 2017, operatorii economici din domeniul turistic, hotelier, restaurante, baruri și alimentație publică vor achita un impozit specific, indiferent de mărimea cifrei de afaceri și de nivelul profitului înregistrat, care va fi calculat în funcţie de suprafaţa afacerii, localitatea în care se desfăşoară şi alte variabile. Citește articolul