Curtea Constitutionala a hotarat ca dispozitiile OUG nr. 159/1999 care se refera la trecerea unor bunuri aflate in administrarea fostei Regii Autonome "Loteria Nationala" in proprietatea Loteriei Romane sunt neconstitutionale.
Exceptia de neconstitutionalitate vizeaza dispozitiile articolului 4 alineatul 3 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 159/1999 privind infiintarea Companiei Nationale „Loteria Romana” — S.A.
Actul normativ criticat reglementeaza infiintarea Loteriei Romane prin reorganizarea Regiei Autonome „Loteria Nationala”, care se desfiinteaza la data inmatricularii la oficiul registrului comertului a Companiei Nationale „Loteria Romana” — S.A
Transfomarea dreptului de administrare in drept de proprietate
Dispozitiile alineatului 3 al articolului 4 din OUG nr. 159/1999 prevad trecerea in proprietatea Loteriei Romane, la o data ulterioara intrarii in vigoare a Ordonantei, respectiv data inmatricularii companiei la oficiul registrului comertului, a bunurilor pe care Regia Autonoma „Loteria Nationala” le detinea in administrare: “ Celelalte bunuri aflate in administrarea Regiei Autonome "Loteria Nationala" trec in proprietatea Loteriei Romane la data inmatricularii acesteia la oficiul registrului comertului.”
In motivarea exceptiei de neconstitutionalitate, autorul a sustinut ca dispozitiile legale criticate creeaza un regim privilegiat in favoarea unor institutii publice, in detrimentul proprietarului de drept, persoana fizica, aducand atingere dreptului acestuia de proprietate, drept dobandit cu respectarea conditiilor legale.
Mai mult, autorul exceptiei a sustinut ca dispozitiile legale criticate incalca prevederile constitutionale ale art. 44 referitoare la dreptul de proprietate privata, ale art. 52 care consacra dreptul persoanei vatamate de o autoritate publica, ale art. 53 privind restrangerea exercitiului unor drepturi sau al unor libertati si ale art. 136 referitoare la proprietate.
Curtea Constitutionala a afirmat ca “nicio lege nu poate opera transformarea dreptului de administrare asupra unor bunuri al fostei regii autonome in drept de proprietate al Loteriei Romane, deci schimbarea regimului juridic al acelor bunuri, fara a exista o cauza de utilitate publica, precum si o justa si prealabila despagubire, asa cum reclama art. 44 alin. (3) din Constitutie.
Cu alte cuvinte, art. 4 alin. (3) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 159/1999, care dispune un transfer silit de proprietate – o expropriere, incalca dispozitiile art. 44 alin. (1) si (3) din Constitutie si ale art. 1 din primul Protocol la Conventia pentru apararea drepturilor omului si a libertatilor fundamentale.”
Exproprieri ilegale
Curtea Constitutionala a constata ca “masura exproprierii consacrata de dispozitiile art. 4 alin. (3) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 159/1999 privind infiintarea Companiei Nationale „Loteria Romana” — S.A. nu intruneste exigentele prevazute in dreptul intern, Constitutia Romaniei si Legea nr. 33/1994 privind exproprierea pentru cauza de utilitate publica, in conditiile in care nu este invederata nicio cauza de utilitate publica de natura sa justifice adoptarea acestei masuri si nici nu se prevede o despagubire dreapta si prealabila, care sa compenseze pierderea dreptului de proprietate asupra bunului expropriat.”
In hotarea sa, Curtea a admis exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor art. 4 alin. (3) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 159/1999 privind infiintarea Companiei Nationale „Loteria Romana” — S.A si a constatat ca prevederile textului de lege sunt neconstitutionale in masura in care se aplica bunurilor aflate in administrarea Regiei Autonome „Loteria Nationala” care sunt proprietatea persoanelor fizice sau juridice sau proprietatea comunelor, oraselor, municipiilor si judetelor.
Decizia Curtii Constitionale a fost pronuntata in sedinta din 11 septembrie 2007 si a fost publicata in Monitorul Oficial, Partea I, Nr. 668, de luni, 1 octombrie 2007.
_______________________
Nota redactiei AvocatNet:
- Decizia Curtii Constitutionale va fi publicata ulterior.
Va invitam sa va expuneti parerea asupra acestui subiect.
Comentarii articol (0)