Banca Mondiala a dat publicitatii un studiu asupra evolutiilor de pe piata fortei de munca in fostele tari din blocul comunist devenite membre ale Uniunii Europene. Studiul, intitulat "De la somaj, sau excedent de mana de lucru, la criza fortei de munca" prezinta date statistice si propune masuri pentru imbunatatirea situatiei in acest domeniu.
Conform studiului Bancii Mondiale, patronatele din cele 10 tari considera ca lipsa fortei de munca cu calificare este una dintre principalele piedici in calea dezvoltarii firmelor.
In Romania, de exemplu, mai bine de unul din trei administratori de firma considera ca principala problema in calea dezvoltarii afacerii dificultatea de a gasi muncitori cu calificarile necesare.
Intr-un studiu similar al Bancii Mondiale, realizat acum 3 ani, lipsa de mana de lucru se afla pe locul 13 pe lista preocuparii patronatelor.
Tarile amintite ca fiind cele mai afectate de acest fenomen sunt Letonia, Lituania, Cehia, Polonia, Romania si Ungaria.
Domeniile cele mai afectate sunt comertul, constructiile si confectiile.
In Romania, criza de muncitori calificati s-a facut simtita mai ales in constructii.
Un alt domeniu in care exista semnale ca ar putea parea o criza a fortei de munca este sanatatea.
Saptamanile trecute, cel mai mare lant farmaceutic din Marea Britanie facea recrutari de farmacisti in Romania.
Conform studiului Bancii Mondiale, piata fortei de munca din Romania are o particularitate. Aproximativ 30 la suta dintre angajati lucreaza in agricultura.
Pentru comparatie, in Bulgaria si Polonia in agricultura lucreaza 20 la suta din totalul angajatilor, in timp ce in Ungaria, Estonia, Slovacia sau Cehia proportia este de circa 5 procente.
Printre masurile propuse de Banca Mondiala pentru depasirea crizei de pe piata fortei de munca se numara reformarea invatamantului pentru a creste nivelul de calificare si deschiderea pietelor fortei de munca pentru calificarile deficitare.
Conform datelor oficiale, in ultimii ani aproximativ un milion de romani au ales sa munceasca in strainatate.
Cele mai vizate domenii in strainatate de catre muncitorii romani sunt constructiile, menajul si agricultura.
Comentarii articol (1)