La sfirsitul lui ianuarie, anul acesta, Manpower a cercetat aproape 37.000 de angajatori din 27 de tari si a incercat sa determine in ce masura "criza de talente" cum o numeste firma are impact asupra pietelor muncii din diferite zone ale lumii.
Studiul a aratat ca 41% dintre angajatorii din toata lumea au dificultati cu ocuparea unor pozitii, din cauza lipsei calificarilor potrivite disponibile pe pietele lor.
Vechea Europa - unde nivelul ingrijorarii angajatorilor din 12 tari era, in 2006, aproape de media globala (41%) - sta ceva mai bine. Anul acesta, doar o treime dintre angajatorii europeni, din tarile vizate de studiu, spun ca au dificultati la ocuparea slujbelor cu oameni care sa aiba calificarile potrivite. Este foarte probabil ca lipsa fortei de munca sa fi fost atenuata in ultimii ani de migratia muncitorilor din noile tari membre ale Uniunii Europene atrasi de salarii mai bune decit in tarile de origine.
Conform studiului cele mai mari dificultati le au angajatorii francezi, cei elvetieni si cei belgieni. Cele mai mici dificultati sunt pe pietele de munca din Irlanda, Olanda si Italia. O constatare generala care reiese din studiu este ca in vestul Europei, muncitorii calificati, tehnicienii si inginerii sunt calificarile de care angajatorii au cea mai mare nevoie.
Incepind din aceasta saptamina, va prezentam cite un top pe zi cu calificari pe care angajatorii spun ca le gasesc foarte greu din diverse, in tari unde ati putea fi interesati sa emigrati in cautarea unei slujbe mai bine platite.
Italia
1. Muncitori calificati (timplari, electricieni, zidari)
2. Tehnicieni
3. Soferi
4. Asistenti personali si administrativi
5. Personal Hoteluri si Restaurante
6. Bucatari
7. Manageri/Executivi
8. Personal IT
9. Personal Finante-Contabilitate
10. Asistente medicale
Numar Total de Respondenti: 1,004
Angajatori cu dificultati de ocupare a pozitiillor: 23%
Angajatori fara dificultati de ocupare a pozitiillor: 77%
Marja de eroare: +/- 3.1%
Nota: Potrivit studiului, muncitorii calificati reprezinta o categorie larga de meserii care cer muncitorilor sa detina abilitati specializate, deprinse, in mod traditional in timpul unei perioade de ucenicie. De exemplu: electricieni, zidari, timplari, instalatori, sudori, lacatusi. Acolo unde a fost posibil meseriile sunt enumerate incepind cu cele mai cautate.
Comentarii articol (0)