Dintre cei 635 de angajatori intervievati in cadrul studiului, 21% se asteapta sa faca angajari, in timp ce majoritatea respondentilor isi vor pastra efectivele de personal in trimestrul al doilea.
Conform rezultatelor prezentate in cel mai recent studiu Manpower privind Perspectivele Angajarii de Forta de Munca, previziunea neta de angajare este de +13%, in crestere cu doua puncte procentuale atat comparativ cu trimestrul anterior, cat si cu aceeasi perioada a anului trecut.
"Optimismul angajatorilor romani va fi probabil temperat de turbulentele financiare care continua sa aiba un impact asupra Romaniei, cat si asupra altor piete ale lumii. Continuam sa ne confruntam cu o usoara incertitudine datorita situatiei curente de pe piata globala si este prea devreme sa ne pronuntam asupra consecintelor pe care aceste incertitudini le vor genera dupa trimestrul al doilea", a declarat, intr-un comunicat, directorul general al ManpowerGroup Romania, Valentin Petrof.
Cererea de personal calificat s-a situat in mod constant la un nivel ridicat atat cu privire la plasarea permanenta de personal, cat si cu privire la angajarile temporare. Cu toate acestea, discrepantele constatate intre nivelurile de calificare ale aplicantilor si cererea de pe piata fortei de munca creeaza adesea blocaje in procesul de angajare, arata Manpower.
"In ciuda faptului ca angajatorii prezinta intentii de suplimentare a efectivelor de angajati, identificarea talentelor care sa le poata sustine business-ul se poate dovedi a fi o provocare mai mare decat acestia se asteapta. Criza de talente continua sa ramana o problema importanta, mai acuta in Romania decat in alte tari", a explicat Petrof.
Angajatorii se asteapta la cresteri importante in trimestrul urmator privind personalul in toate cele zece sectoare de activitate. Angajatorii din sectorul industriei prelucratoare raporteaza cele mai optimiste planuri de angajare cu o previziune neta de angajare de +25%, urmati de cei din sectorul comertului cu amanuntul, cu +22%.
Un ritm constant al angajarilor este anticipat si in agricultura si transporturi, depozitare si comunicatii, cu previziuni de +16%. Perspectivele de angajare pentru sectorul serviciilor financiare, de asigurari, imobiliare si de afaceri se situeaza la un nivel important de +13%, in timp ce angajatorii din constructii anunta cresteri putin mai mici, avand o previziune de numai +7%.
In sapte din cele opt regiuni analizate, angajatorii se asteapta ca volumul de personal sa creasca in trimestrul al doilea. Cele mai optimiste perspective de angajare sunt raportate in Nord-Vest, cu o previziune neta de angajare de +20%.
Un ritm constant al angajarilor este prognozat si pentru regiunea Sud, cu o previziune de +18%, si regiunea Nord-Est, unde previziunea este de +17%. Intentii de angajare incurajatoare sunt evidente atat in Vest, cat si in Centru, unde previziunile se ridica la +16%. In acelasi timp, angajatorii din Sud-Vest raporteaza planuri nesigure de angajare cu o previziune de -1%, se mai arata in studiul Manpower.
Planurile privind angajarile sunt pozitive in 14 din 24 de tari, iar previziunile se imbunatatesc sau raman relativ stabile fata de acum trei luni in 18 piete ale muncii. Cele mai solide perspective privind locurile de munca sunt raportate in Turcia, Israel si Romania. La polul opus se afla Italia, Spania si Grecia.
Studiul Manpower privind Perspectivele Angajarii de Forta de Munca este realizat trimestrial si masoara intentiile angajatorilor de a creste sau de a diminua volumul angajarilor totale pe parcursul trimestrului urmator.
Comentarii articol (0)