Angajatorii previzioneaza o activitate echilibrata pe piata muncii pentru ultimele trei luni din an, potrivit Studiului Manpower privind Perspectivele Angajarii de Forta de Munca. Astfel, in timp ce 21% dintre angajatori anticipeaza cresteri in volumul angajarilor si alti 21% previzioneaza o reducere, 56% nu anticipeaza nicio schimbare, pentru urmatoarele trei luni, in forta de munca existenta.
Cu toate acestea, raportata la anul trecut previziunea realizata de Manpower este mai putin pesimista.
Conform datelor Manpower, pentru cei aflati in cautarea unui loc de munca exista posibilitatea de a gasi unele oportunitati in trimestrul viitor, angajatorii raportand intentii de angajare pozitive in cinci din 10 sectoare de activitate, unde cei din Industria prelucratoare raporteaza cele mai puternice previziuni.
Astfel, dintre angajatorii romani intervievati, 21% anticipeaza cresteri in volumul angajarilor, alti 21% previzioneaza o reducere, in timp ce 56% nu anticipeaza nicio schimbare, pentru urmatoarele trei luni, in forta de munca existenta.
„Conform datelor studiului pentru trimestrul 4, angajatorii ne transmit semnale mixte. Astfel 21% dintre angajatori planifica sa faca angajari in urmatorul trimestru, si tot atatia anticipeaza ca vor face reduceri de personal, in timp ce mai mult de jumatate sustin ca isi vor pastra actualul numar de angajati. Pentru cei care sunt in cautarea unui loc de munca acest mediu este destul de incert. Este evident ca angajatorii sunt din ce in ce mai precauti cand isi planifica angajarile viitoare. Astfel inainte de a-si asuma o crestere de personal, prefera sa primeasca semnale clare de crestere a comenzilor si abia apoi sa confirme noile angajari. Cu toate aceste dificultati de pe piata muncii, comparativ cu perioada similara a anului trecut, multi angajatori previzioneaza o imbunatatire a evolutiei angajarilor si deci o revigorare a propriilor afaceri. Implementarea unor politici flexibile privind gestionarea fortei de munca este esentiala in acest stadiu al ciclului de relansare economica. Ne aflam astfel intr-o faza incipienta a redresarii pietei fortei de munca si, desi mai avem o cale lunga de parcurs, avem semnale ca trendul este unul pozitiv”, a declarat Camelia Stanculescu, General Manager al Manpower Romania.
Cele mai favorabile angajarii sunt perspectivele raportate de angajatorii din Vest, unde Previziunea Neta de Angajare se ridica la +12%. In alte regiuni, angajatorii din Centru, Sud-Vest si Sud anticipeaza un ritm lent al angajarilor, cu Previziuni de +3%. In alte regiuni, angajatorii din Centru, Sud-Vest si Sud anticipeaza un ritm lent al angajarilor, cu Previziuni de +3%. In acelasi timp, in alte trei regiuni se prognozeaza valori negative ale activitatii de angajare, cu Previziuni pesimiste de -14% raportate in Nord-Vest și cu valori in general slabe privind planurile de angajare in Sud-Est si Nord-Est, unde Previziunea este de -7% si respectiv -5 %.
Totodata, la nivel de sectoare de activitate, angajatorii din cinci dintre cele 10 sectoare de activitate analizate anticipeaza cresteri ale activitatii de angajare in cursul Trimestrului 4, 2010. Cel mai puternic ritm de angajare este raportat de angajatorii din sectorul Industria prelucratoare, unde Previziunea Neta de Angajare se ridica la +13%. In sectorul Finante, asigurari, servicii imobiliare si servicii de afaceri angajatorii manifesta un optimism prudent, raportand o Previziune de +9%. Cateva oportunitati sunt asteptate si in sectorul Energie electrica, gaze si apa, unde Previziunea este de +4%. Cu toate acestea, angajatorii din patru sectoare de activitate preconizeaza scaderi in volumul angajarilor. Cele mai pesimiste perspective de angajare sunt raportate in sectorul Administratie publica si servicii sociale, unde Previziunea are o valoare de -18%, si in sectorul Constructii cu o Previziune de -15%. Slabe planuri de angajare sunt prevazute si in sectorul Transport, depozitare si comunicatii, unde angajatorii raporteaza o Previziune de -10%.
Studiul Manpower a fost realizat prin intervievarea unui esantion de 751 de angajatori din Romania.
Comentarii articol (0)