“In ciuda crizei economice din Europa angajatorii romani anticipeaza in continuare oportunitati de angajare pentru cei aflati in cautarea unui loc de munca, in primele trei luni ale anului 2013. Cele mai semnificative cresteri ale activitatii de angajare, din trimestrul 2 al anului 2008 si pana in prezent, se intrevad in sectorul Comertului cu ridicata si cu amanuntul. Adancirea crizei datoriilor din Europa impacteaza in continuare zona de business din Romania, iar acest lucru s-ar putea transforma intr-o incetinire prelungita a dezvoltarii economice,” a declarat Valentin Petrof, Director General al ManpowerGroup Romania.
“Acest studiu reflecta intentiile de angajare, dar nu si abilitatile de a acoperi locurile de munca vacante. Cea mai recenta analiza intitulata Deficitul de talente, a relevat faptul ca 45% dintre angajatorii romani au dificultati in a gasi personalul talentat necesar pentru fiecare pozitie deschisa din companie. Situatia complexa de pe piata muncii este cauzata de o rata relativ scazuta a somajului combinata cu o cerere mare de personal calificat. Acesta este unul din motivele pentru care angajatorii au nevoie sa faca o analiza asupra fortei lor de munca dintr-o perspectiva pe termen mai lung si sa puna accentul pe identificarea de noi surse de personal talentat in mod continuu,” a adaugat Petrof.
Pentru cei aflati in cautarea unui loc de munca, flexibilitatea este critica.
“Avand in vedere ca in economie au loc schimbari semnificative, solicitantii de locuri de munca trebuie sa se concentreze pe zonele si domeniile care sunt in crestere si sa fie dispusi sa se adapteze. Asta poate insemna relocare, recalificare sau actualizarea abilitatilor profesionale. Cheia este de a merge acolo unde exista oportunitati de munca si de a dezvolta abilitatile necesare,” a concluzionat Petrof.
Cresteri semnificative privind efectivele de angajati in sectoarele Comertului cu ridicata si cu amanuntul si in Industria prelucratoare
In 9 din 10 sectoare de activitate studiate, angajatorii se asteapta ca volumul de personal sa creasca in perioada ianuarie-martie. Se anticipeaza cresteri semnificative privind efectivele de angajati in sectorul Comertului cu ridicata si cu amanuntul, unde Previziunea Neta de Angajare se situeaza la o valoare de +36%, iar angajatorii din sectorul Industriei prelucratoare anticipeaza si ei un ritm de angajare sanatos, cu Perspective de +21%. Se asteapta o crestere constanta a numarului de locuri de munca in domeniul Finantelor, asigurarilor, serviciilor imobiliare si serviciilor de afaceri, dar si in domeniul Transporturilor, depozitarii si comunicatiilor, cu Perspective de +14% si, respectiv, +11%. In domeniul Constructiilor, angajatorii manifesta un optimism rezervat, cu Perspective de +10%. In acelasi timp, se anticipeaza o descrestere a volumui de personal pentru sectorul Energiei electrice, gazelor si apei, Previziunea situandu-se la o valoarea de -4%.
Cele mai semnificative Previziuni de angajare se inregistreaza in Sud
In sapte dintre cele opt regiuni analizate, angajatorii se asteapta ca volumul personalului sa creasca in intervalul ianuarie-martie. Cele mai semnificative Perspective de angajare se inregistreaza in Sud, unde angajatorii raporteaza o Previziune Neta de Angajare de +29%. Angajatorii din Nord-Est anticipeaza un ritm de angajare accentuat, cu o Previziune de +20%, iar in zonele Bucuresti si Ilfov se asteapta cresteri importante in volumul angajarilor, cu o Previziune de +11%. In alte regiuni, angajatorii afiseaza un optimism rezervat cu privire la planurile de angajare, in Vest si Sud-Vest, cu Previziuni de +8% si, respectiv, +7%.
Comentarii articol (0)